Creierul tău are un buton de ștergere. Iată cum să-l folosești!

Situatii si sfaturi / 07.06.2018

Creierul tău are un buton de ștergere. Acesta este modul fascinant în care creierul tău face spațiu pentru a construi conexiuni noi și mai puternice, astfel încât să poți învăța mai multe. Iată cum să folosești și tu acest buton de ștergere!

Cum poți să folosești acel buton de ștergere al creierului?


Cu cât este folosit mai mult un neuro-circuit în creier, cu atât mai puternic devine. De aceea, practica te ajută să te perfecționezi și când vine vorba de neuroni. Cu cât cânți mai mult la pian, vorbești o limbă străină, cu atât mai puternice devin acele circuite. Abilitatea de a învăța nu este definită doar de construirea și de consolidarea conexiunilor neuronale. Acesta reprezenta punctul central pentru învățarea lucrurilor noi. Dar se pare că cea mai importantă este abilitatea de a descompune conexiunile vechi. Aceasta se numește tăiere sinaptică.


Imaginează-ți că este ca o grădină creierul tău. Însă, în locul florilor, fructelor și legumelor, cresc conexiuni sinaptice între neuroni. Acestea sunt conexiunile pe care le folosesc neurotransmițătorii, precum dopamina și serotonina. Celulele gliale sunt grădinarii creierului tău și accelerează semnalele între anumiți neuroni. Dar alte celule gliale sunt cele care îndepărtează deșeurile, elimină buruienile, ucid dăunătorii. Însă întrebarea este cum își dau seama ce legături sinaptice să întrerupă?


Cercetătorii tocmai încep să descopere acest mister, dar ceea ce știu este că legăturile sinaptice care sunt folosite mai puțin sunt marcate de o proteină, C1q. Atunci când celulele microgliale detectează acest semn, se leagă de proteină și distrug sinapsa. Acesta este modul în care creierul tău face spațiu fizic pentru a construi conexiuni noi și mai puternice, astfel încât să poți învăța mai multe.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro