Nimic nu e întâmplător. Prietenii sunt mai asemănători genetic decât străinii
Psihologie · Sentimente si relatii / 05.03.2018

Este posibil să ai mai multe în comun cu prietenii decât credeai, potrivit unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Și genele noastre pot fi similare. Iată de ce sunt prietenii asemănători genetic și diferiți de străini!

De ce sunt prietenii mai asemănători genetic decât străinii?


Cercetările anterioare au sugerat că oamenii tind să fie oarecum asemănători genetic cu partenerii și prietenii, probabil pentru că oamenii sunt atrași în mod natural de persoanele cu care au ceva în comun. Dar cum și de ce se întâmplă această sortare subconștientă? Cercetătorii de la Stanford, Duke și Universitatea Wisconsin - Madison au studiat 5.000 de perechi de prieteni adolescenți. A urmat o serie de comparații genetice, încercând să afle mai multe despre perechile de prieteni și colegii de școală. În ansamblu, cercetătorii au descoperit că prietenii erau mai asemănători din punct de vedere genetic decât străinii. Această similitudine este destul de puternică, dar nu la fel de complexă precum cea dintre rude.

Acest efect se poate datora unui concept numit homofilie socială sau ideea că indivizii formează legături bazate pe caracteristici comune, multe dintre acestea putând fi urmărite în genetică. Dar poate avea loc și un alt fenomen. Este vorba despre structurarea socială sau ideea că oamenii sunt atrași de alții din mediul lor social. De exemplu, anumite trăsături social mediate, cum ar fi nivelul educațional și indicele de masă corporală, sunt deosebit de asemănătoare în rândul prietenilor, pe când cei fără o dimensiune interpersonală puternică, precum înălțimea, și-au găsit mai greu un grup de apartenență.

Ecuația a devenit mai interesantă atunci când cercetătorii au comparat genomul colegilor de clasă. Aceștia au fost jumătate similari din punct de vedere genetic cu prietenii și mult mai asemănători colegilor decât străinilor, ceea ce sugerează faptul că un mediu comun poate reprezenta un punct de întâlnire al asemănărilor genetice observate în rândul prietenilor. A fost conturată puterea legăturii dintre genetică și circumstanțele sociale.

Geneticienii trebuie să acorde atenție contextului social atunci când estimează influențele genetice asupra trăsăturilor, precum nivelul de educație. Este important să fie luate în calcul aceste efecte genetice partajate despre care se crede să se datorează structurii sociale.

Genele și mediile sociale se împletesc în multe feluri. Similitudinea genetică între colegii de școală ar putea fi cauzată de multe lucruri, de la locația școlii până la tipul de părinte care decide să-și trimită copilul la instituția respectivă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro