Compromisul, un ingredient al cuplurilor fericite
Psihologie · Sentimente si relatii / De Roxana Luca, 06.06.2008

Menaj, cheltuieli, pasiuni... cearta izbucneste aproape din orice. Aveti o multime de probleme si, desi tii la el, nu mai esti dispusa sa cedezi pentru ca deja ai facut prea multe compromisuri.

Menaj, cheltuieli, pasiuni... cearta izbucneste aproape din orice. Aveti o multime de probleme si, desi tii la el, nu mai esti dispusa sa cedezi pentru ca deja ai facut prea multe compromisuri. Afla cum poti gasi o cale de intelegere in patru probleme concrete: activitatile casnice, banii, intimitatea si pasiunile.

Menajul


A trai in aceeasi casa inseamna si a va imparti sarcinile menajere. S-au dus vremurile in care femeile erau casnice si faceau singure tot ce tine de gospodarie. Astazi, ambii parteneri au serviciu si tot impreuna au grija de curatenie, mancare si cumparaturi. Sau cel putin asa ar trebui.


Orgoliul ne face sa respingem felul de a fi al celuilalt. Totusi, atunci cand exista toleranta reciproca intr-un cuplu, problemele nu ni se mai par atat de insemnate. Accepta faptul ca nu exista cuplu ideal si asta mai ales in cazul treburilor casnice. De exemplu, daca tu esti maniaca in privinta ordinii, iar iubitul tau, un dezordonat de prima clasa, nu veti face decat sa va iritati reciproc. Invata sa lasi de la tine si cere-i sa faca acelasi lucru. Astfel veti ajunge la calea de mijloc.

Desi ti-ai dori ca iubitul tau sa te ajute mult mai mult decat o face, fii multumita cu ceea ce iti ofera. Nu ii cere sa fie mereu in competitie cu tine si nu ii spune ca tu ai facut mai multe. Nu uita ca voi doi sunteti complementari si nu concurenti.


Banii


Buget comun sau separat, impartire echilibrata a salariului, cumparaturi singura sau in doi... indiferent despre ce ar fi vorba, viata de cuplu cere un minimum de intelegere in privinta banilor. Daca tu esti furnicuta, iar el risipitorul, sau invers, compromisurile isi intra in rol.

Ai la indemana doua solutii. Fie esti toleranta, fie faci distinctia intre afectiv si material. Cuplul nu este o insula de afectiune deconectata de economic. Daca nu o poti scoate la capat, stabiliti ca fiecare sa aiba bugetul lui. Asta te scapa de probleme si in cazul unei despartiri.


Tot astfel puteti proceda si in cazul in care unul dintre voi are salariul mai mare. Daca mergeti mult timp pe varianta de buget comun, s-ar putea ca unul dintre voi sa se simta lezat. Daca va casatoriti, este bine sa semnati contractul prenuptial in care scrie clar ce este al fiecaruia. Indiferent ce varianta alegeti, trebuie sa va respectati unul pe celalalt si sa nu lasati partea financiara sa va umbreasca relatia.

Intimitatea


Intr-un cuplu, adesea este bine sa iti castigi spatiul vital si sa iti acorzi cateva minute de singuratate. Tine de voi sa stabiliti cat de independenti sunteti unul fata de celalalt. Cert este ca fiecare partener trebuie sa realizeze ca sunt indivizi diferiti si ca nu trebuie sa il vada pe celalalt ca pe un absolut al sau. Problemele apar mai ales in cuplurile tinere cand, odata cu trecerea timpului, fiecare simte nevoia, la un moment dat, sa isi regaseasca spatiul vital. Aici apar ciocnirile.


De aceea este bine sa iti conservi de la inceput un anumit grad de independenta. Partenerul trebuie sa fie ingaduitor si sa isi dea seama ca si el are nevoie din cand in cand de libertate. Este adevarat ca barbatii au mai mult timp liber si secretul este sa gasiti o cale de mijloc intre aceste doua realitati.

Pasiunile


Pentru a avea o relatie armonioasa este esential sa nu va inchideti ca intr-o celula. Iesirile, hobby-urile, mesele intre prieteni nu trebuie sa va lipseasca. Pastreaza-ti pasiunile, fa-i-le cunoscute iubitului tau si intretine-le. Daca iti place sa faci sport si tocmai ai inceput o relatie, nu renunta la cursurile de dans de sambata pentru a petrece mai mult timp in compania lui. Vei regreta mai tarziu.

Este evident ca, in cazul cuplurilor care au aceleasi pasiuni nu se pune problema de a alege sau a renunta la ceva. Totusi, a avea pasiuni diferite nu este un lucru rau. Asta va permite sa nu stati mereu unul langa altul. Nu inseamna ca este cazul sa faci greseala de a-i impune si partenerului tau pasiunile tale. Poti doar sa i le impartasesti.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro