Motivul pentru care joburile stresante au angajați psihopați
Psihologie / 22.02.2018

Dacă lucrezi într-un domeniu stresant și ți se pare că ești mereu înconjurat de psihopați, unele cercetări științifice te pot ajuta să îți confirmi suspiciunile. Ești curios de ce se întâmplă acest lucru? Iată despre ce este vorba conform unui nou studiu!

De ce au joburile stresante angajați psihopați?


Un studiu publicat în Journal of Business Ethics sugerează că persoanele cu psihopatie primară, adică aceia care fac acte antisociale din cauza lipsei empatiei sau fricii, nu numai că se pricep mai bine la stilurile abuzive de management decât non-psihopații, ci chiar se dezvoltă mai bine în aceste medii negative. Aceste concluzii au reieșit din două sondaje realizate cu ajutorul a 419 de angajați adulți din Statele Unite.

Nivelul de psihopatie al participanților a fost aflat folosind chestionare care au determinat răspunsuri legate de manipularea sentimentelor altor persoane și multe altele. Psihopatia primară reprezintă o tendință de a fi rece, calculat și manipulator. Aproximativ 100 de participanți au prezentat tendințe psihopate notabile. Ulterior, participanților li s-a făcut un sondaj, în cadrul cărora au fost rugați să își descrie reacțiile la profilurile manageriale constructive, respectiv abuzive. Cei care au experimentat trăsături de personalitate psihotice au raportat că se simt mai fericiți atunci când își imaginează că lucrează pentru un șef exigent.


În a doua fază a studiului, participanților li s-a cerut să evalueze caracterul abuziv al propriilor angajatori. Comportamentele care se încadrează în această categorie de neplăceri includ nepolitețea, bârfele, inexistența aprecierii muncii, invadarea vieții private și încălcarea promisiunilor făcute de angajatori. Persoanele cu un nivel mai mare de psihopatie au simțit mai puțină furie, mai multă implicare și mai multe emoții pozitive când vine vorba de interacțiunea cu supraveghetorii abuzivi, în comparație cu participanții fără trăsături psihotice. În plus, angajații psihopați au simțit o implicare mai mică și un nivel mai mare al emoțiilor negative atunci când au avut superiori mai puțin abuzivi.


Deși este dificil să tragi concluzii dintr-un studiu atât de mic, autorii cred că aceste constatări susțin teoria că psihopații au tendințe și abilități înnăscute care le permit să reușească să reziste la joburile stresante care îndepărtează angajații normali. Unele companii par să prioritizeze persoanele care sunt puternic motivate de putere, statutul și câștigul personal. Acesta este unul dintre modurile în care culturile organizaționale evoluează în timp, așa că oamenii din cadrul organizației sunt relativ asemănători. În cele din urmă, s-ar putea ajunge la o forță de muncă plină de angajați psihopați.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro