Te gândești tot timpul la coșuri? Adevărul despre dismorfofobie
Cu toții ne dorim să arătăm bine, dar dacă ai dismorfofobie legată de acnee ai putea ajunge să te gândești constant numai la imperfecțiunile tenului.
Tulburarea dismorfică legată de acnee este o subcategorie a tulburării dismorfice generale, legată în principal de aspectul dat de leziunile acneice sau de cicatricile lăsate de acestea. Gândurile și ideile persoanelor care suferă de dismorfofobie sunt dominate de grija excesivă pentru aspectul pielii, în special de acnee, indiferent dacă în acest moment au coșuri sau nu.
Gândurile negative asociate cu această afecțiune pot copleși persoana respectivă periclitând echilibrul emoțional și pot provoca anxietate sau dorința de izolare și evitarea tuturor evenimentelor sociale.
Cine suferă de dismorfofobie legată de acnee?
Potrivit Academiei Americane de Psihiatrie aproximativ 2,5% din populație suferă de dismorfofobie în legătură directă cu acneea, afecțiunea manifestându-se la 12 sau 13 ani. Cei care suferă de acestă boală arată foarte diferit, unii au o acnee ușoară, în timp ce alții au acnee moderată sau severă. Semnele diferă și ele, putând acoperi doar zone restrânse ale feței sau creând un complex major. Problema pe care specialiștii nu au reușit să o rezolve este motivul pentru care cei care au dismorfofobie în timpul adolescenței nu se pot elibera de acest complex dacă acneea dispare la vârsta adultă.
În unele cazuri, chiar dacă nu mai are coșuri, persoane respectivă este în continuare afectată de dismorfofobie. Până și coșurile de o gravitate redusă sunt tratate ca un eveniment negativ și stresant. Deși unii pacienți realizează că nu mai au acnee când se uită în oglindă, creierul nu primește semnalele necesare, iar starea lor emoțională rămâne una negativă. Teoria principală cu privire la acest fenomen este că acele persoane sunt convinse că acneea va reapărea în orice moment și trăiesc într-o stare constantă de panică.
Care sunt cauzele și factorii declanșatori ai dismorfofobiei legate de acnee?
Deși nu există un consens cu privire la cauzele bolii, se consideră că poate fi vorba despre funcții neurologice ușor modificate și de influența diferiților factori sociali sau culturali, mai ales dacă este vorba despre experiențe negative. Așteptările sau presiunea legate de un anumit ideal de frumusețe, o imagine de sine negativă, glumele făcute de colegi sau prieteni la școală, tendința spre perfecționism și anxietate contribuie la declanșarea acestei tulburări.
Acneea are un impact negativ asupra imaginii de sine și a încrederii în propriile forțe, în urma studiilor constatându-se că 66% dintre persoanele intervievate consideră că acneea reduce încrederea și 95% au spus că le afectează decisiv viața de zi cu zi. Glumele sau comentariile negative nu fac decât să înrăutățească lucrurile, având în vedere că peste 40% dintre persoanele care au această afecțiune dermatologică devin obiectul comentariilor și 33% ratează oportunități de studii sau profesionale din această cauză.
Ce înseamnă aceste lucruri pentru cei care suferă de dismorfofobie legată de acnee?
Din păcate persoanele care sunt convinse că acneea nu le va permite să aibă succes trăiesc într-o stare de stres și teamă și adesea subminează realizările pe care le obțin în momentele în care tenul lor arată foarte bine. Această îngrijorare cronică se manifestă pe multiple planuri. În primul rând vor încerca tot timpul să-și camufleze defectele percepute prin folosirea unei cantități excesive de machiaj sau purtând eșarfe care să ascundă o mare parte a pielii. Își vor compara în mod constant tenul cu cel al altor persoane și petrec extrem de mult timp analizându-și pielea în oglindă. De asemenea, poate avea loc un fenomen opus, și anume să evite complet orice oglindă.
Toate aceste acțiuni au un impact negativ asupra vieții cotidiene și nu le permit să se bucure de lucrurile care le plac. În plus, teama de glume sau comentarii le va determina să evite întâlnirile cu prietenii sau familia, să chiulească de la facultate sau de la școală, să evite să meargă la serviciu sau chiar să se gândească la suicid.
Cum se tratează această afecțiune?
Tratamentul presupune restabilirea unui comportament pozitiv pentru a-l neutraliza pe cel negativ. Tratarea acneei este primul pas, printr-un consult dermatologic care să identifice produsele adaptate tipului de ten și gravității acneei. Cu toate acestea, cel mai mult contează să se realizeze și o terapie de specialitate în paralel pentru a se descoperi modalitățile de a fi din nou optimist și de a avea o imagine pozitivă despre sine. Fără aceste elemente nu va conta nici măcar dacă acneea se vindecă pentru că la nivel psiholoogic afecțiunea va persista.
În cadrul terapiilor specializate pacienții vor învăța să identifice gândurile iraționale și comportamentele distructive și să le înlocuiască treptat cu idei pozitive. În cazuri mai grave se utilizează și tratamentul cu antidepresive pentru a combate tendințele de auto-vătămare.