Excursiile de weekend: soluția rapidă pentru sănătatea mintală
O călătorie scurtă este mult mai puțin stresantă decât o vacanță de 1-2 săptămâni. Descoperă cum stimulează excursiile de weekend creativitatea și buna dispoziție.
Dacă vrei să pleci în vacanță pentru a lua o pauză de la stresul de la serviciu sau doar pentru a reuși să dormi mai bine, dar nu ai cum să pleci o perioadă mai îndelungată ar trebui să iei în calcul excursiile de weekend. Două zile de relaxare și distanțare de presiunile zilnice sunt foarte importante pentru sănătatea mintală și emoțională. De fapt, specialiștii consideră că o scurtă călătorie la mare sau la munte are mai multe beneficii decât o vacanță lungă. „Vacanțele scurte sunt mai puțin solicitante din punct de vedere al pregătirilor. Bagajul este mai ușor și poți fi mult mai spontan. Nu ai nevoie de timp special pentru a le planifica, iar beneficiile apar imediat”
, explică dr. Jonathan Alpert, psihoterapeut din New York.
Din ce în ce mai multe persoane preferă excursiile de weekend
Procentul de adulți care merg în excursii de weekend a crescut de la 78% în 2017 la 85% în 2018. Persoanele intervievate au declarat că principalele motive pentru care preferă acest tip de călătorii sunt stresul redus, bagajele puține și lipsa grijilor. Indiferent care este motivul pentru care ai nevoie să vezi un alt peisaj și să te gândești la altceva, excursiile de weekend sunt soluția imediată pentru a neutraliza anxietatea, emoțiile negative și stresul constant.
Iată care sunt principalele avantaje ale excursiilor de weekend:
1. Sunt ușor de planificat
Este mult mai simplu să organizezi o excursie scurtă față de o vacanță care durează mai multe zile. De asemenea, costurile vor fi mai reduse. Multe persoane devin și mai stresate atunci când planifică o vacanță lungă, mai ales dacă este vorba despre o destinație din afara țării. O vacanță de weekend nu este atât de problematică din punct de vedere al rezervării biletelor de avion sau al vremii și nici nu trebuie să-ți faci probleme din cauza cazării la fel ca în cazul în care dorești să stai într-un loc mai mult de o săptămână.
„Te poți ocupa de planificare în pauzele scurte de cafea și riscul de a uita ceva este mult mai scăzut”, potrivit dr. Alpert.
2. Șansele de a fi dezamăgit sunt mai reduse
Persoanele care merg într-o vacanță mai lungă au așteptări ridicate și se simt sub presiune pentru a reuși să organizeze o călătorie și un sejur ideal, fără nicio problemă. „Foarte rar lucrurile se întâmplă exact așa cum ți-ai dori. Dacă alegi excursiile de weekend nu vei fi la fel de dezamăgit dacă se întâmplă ceva pe neașteptate și dorința de a descoperi locația în care te afli te va face să treci cu vederea micile inconveniente pentru că nu este vorba decât despre două zile”
, spune dr. Alpert.
3. Este mai ușor să te distanțezi de muncă
Atunci când pleci într-o vacanță mai lungă ai putea avea nevoie de o zi sau două pentru a nu mai verifica email-urile și a nu te mai gândi la termenele limită. „Dacă alegi o excursie scurtă te vei putea relaxa rapid și nu te vei mai stresa cu problemele de la serviciu pentru că știi că te vei întoarce repede pentru a le putea rezolva”, spune dr. Alpert.
4. În unele cazuri o excursie cu prietenii sau pe cont propriu îți poate îmbunătăți relația
Dacă ți se pare că rutina predomină în relația ta, nu ar strica să pleci într-o excursie de weekend cu prietenii sau chiar pe cont propriu. „Veți avea șansa să vă fie dor unul de celălalt și relația voastră va fi mult mai puternică. În plus, vei putea să explorezi o locație interesantă și să fii mai apropiat de prietenii tăi”, spune dr. April Masini, psihoterapeut.
5. Dacă mergi cu partenerul veți fi mai apropiați
În cazul în care tu și partenerul tău aveți joburi foarte solicitante și adesea vă vedeți numai seara, când sunteți deja obosiți, o excursie de weekend ar putea fi remediul ideal pentru a petrece mai mult timp împreună.
6. Vei deveni mai creativ
Locurile și obiceiurile noi cu care intri în contact stimulează creierul și implicit creativitatea. „Chiar dacă rutina este liniștitoare poate stopa energia creativă. Este foarte important să ieși din când în când din programul obișnuit și să dai un impuls nou creierului. Surprizele și sentimentul de bucurie pe care îl ai când descoperi ceva nou te vor face să gândești liber și să fii mult mai creativ, iar acest lucru te va ajuta inclusiv la serviciu”, spune dr. Alpert.
7. Vei folosi timpul mai eficient
Având în vedere durata scurtă a excursiilor de weekend nu vei pierde timpul, ci vei încerca să valorifici fiecare clipă petrecută în locația aleasă. „Vei conștientiza că nu ai la dispoziție câteva săptămâni, ci numai două zile, iar felul în care te vei distra va fi mult mai intens”, potrivit dr. Alpert.