Cum scapam de insomnie?
Psihologie · Legatura minte-trup / De Steliana Rizeanu, psiholog, 14.09.2007

Somnul este una din cele mai importante necesitati ale omului - el contribuie la refacerea energiei organismului si la mentinerea acestuia in conditii de echilibru si de randament; conserva si potenteaza mai bine memoria; optimizeaza atentia si faciliteaza procesul de invatare.

In timpul somnului, are loc reinnoirea celulelor. Tesuturile se refac, ranile se cicatrizeaza mai bine, iar convalescenta se accelereaza. Somnul reprezinta unul dintre factorii care conditioneaza longevitatea si daca nu respectam durata de somn necesara, ne simtim obositi si nu avem dispozitia de lucru necesara.


Tensiunile emotionale, anxietatea si sentimentele negative din timpul zilei pot perturba somnul, in timp ce linistea sufleteasca favorizeaza un somn odihnitor. In general, nevoia de somn a unui adult sanatos este de 6-8 ore pe noapte, iar copiii trebuie sa doarma mai mult, in functie de varsta.

Cea mai frecventa tulburare de somn este insomnia si aceasta se diagnosticheaza atunci cand acuza primara este somnul neodihnitor sau dificultatea intierii sau mentinerii somnului, care continua timp de cel putin o luna. Insomnia poate aparea in urma unor cine copioase, datorita stresului psihic, surmenajului, sedentarismului sau in anumite perioade din viata, cum ar fi adolescenta sau climacteriul.


Insomnia primara se trateaza cu ajutorul psihoterapiei; se pot utiliza si ceaiuri sedative, dar medicatia va fi folosita cu prudenta, datorita riscului de dependenta. Pentru a scapa de insomnie, este necesar sa respectam anumite reguli de igiena a somnului, cum ar fi:

1. Trezirea la aceeasi ora in fiecare zi;

2. Limitarea timpului zilnic de sedere in pat la durata obisnuita dinainte de aparitia insomniei;

3. Intreruperea uzului de cafeina, nicotina, alcool, stimulante;

4. Evitarea somnului diurn;

5. Introducerea unui program gradat de exercitii fizice viguroase in cursul diminetii;


6. Evitarea stimularii in cursul serii; inlocuirea privitului la televizor cu ascultarea radioului sau cu o lectura relaxanta;

7. Inainte de culcare se vor incerca bai fierbinti, timp de 20 de minute, pentru ridicarea temperaturii corpului;

8. Evitarea meselor abundente in apropierea orei de culcare;

9. Practicarea seara a unor forme de relaxare, cum ar fi relaxarea muscular progresiva;

10. Mentinerea unor conditii confortabile de somn;

11. Pregatirea pentru somn doar in momentul in care se resimte oboseala reala;


12. Aerisirea camerei in care dormiti.

Tulburarile de somn pot avea consecinte grave, incluzand accidentele letale datorate somnolentei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro