15 septembrie: Ziua Mondiala a Limfomului
Cu ocazia Zilei Mondiale a Limfomului, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania lanseaza concursul "Un vis implinit", prin care pacientii sau familiile lor sunt invitati sa trimita povestea de succes a bolnavului cu limfom care a invins boala.
Proiectul este sustinut de Roche Romania, iar un juriu alcatuit din membri FABC va acorda 3 premii castigatorilor in luna decembrie, cu ocazia Zilei Supravietuitorului.Ce este Ziua Mondiala a Limfomului?
Ziua Mondiala a Limfomului se organizeaza in fiecare an pe 15. Lansata in 2004 si stabilita ca data fixa in calendarul sanatatii, Ziua Mondiala a Limfomului indeamna medici, asistente, asociatii de pacienti, pacienti si familiile lor sa se alature intr-o campanie unita de informare a publicului despre limfom, despre semnele si simptomele sale si despre cum aceasta boala afecteaza viata a mii de oameni la nivel mondial.
Ziua Mondiala a Limfomului este o initiativa globala gazduita de Lymphoma Coalition, o organizatie non-profit a asociatiilor de pacienti din intreaga lume. In momentul de fata Lymphoma Coalition cuprinde 35 de grupuri membre din 29 de tari. Pentru mai multe informatii, vizitati www.lymphomacoalition.org.
De ce Ziua Mondiala a Limfomului?
In ciuda faptului ca, la nivel mondial, 1 milion de oameni traiesc cu limfom si aproximativ 1000 de oameni sunt diagnosticati cu aceasta boala in fiecare zi, cercetarile arata ca: mai putin de 50% dintre persoane nu cunosc riscurile acestei boli; aproximativ trei sferturi (74%) din populatia globului nu cunoaste faptul ca limfomul este o forma de cancer.
Prin aceasta actiune de informare, oamenii de pretutindeni pot recunoaste mai usor semnele si simptomele acestuia ceea ce va duce negresit spre diagnosticarea si tratarea timpurie a bolii, cu cele mai bune sanse de vindecare.