Diferitele tipuri de depresie și cum să le înțelegi mai bine
Depresia se poate manifesta în mai multe feluri, printre acestea fiind incluse și tristețea, anxietatea, vina, iritabilitatea, aceste simptome putând fi foarte accentuate sau abia prezente.
În cazul oamenilor care suferă de depresie, poate fi extrem de dificil să explice prin ce trec. Deși există anumite simptome comune în rândul oamenilor, nu toată lumea prezintă simptome ușor de recunoscut. Iată mai multe tipuri de depresie!Câte tipuri de depresie există și cum poți înțelege mai bine oamenii care se confruntă cu această afecțiune?
Depresia cauzează sentimente de tristețe sau de pierdere a interesului în activitățile pe care le îndrăgeai înainte. Poate duce la o varietate de probleme emoționale sau fizice și poate scădea abilitatea de a lucra a unei persoane. În total, există 23 de reacții depresive diferite. Deși nu toate sunt considerate oficiale, îi pot ajuta pe specialiști și pe oameni să înțeleagă mai bine ce presupune depresia.
1. Depresie bazată pe bipolaritate
Persoanele bipolare se confruntă cu două extreme foarte diferite ale spectrului emoțiilor umane sau opoziția fericirii extreme și deznădejdii complete. Caracterizate de schimbări de dispoziție intense, acestea pot simți că se află în vârful lumii într-un moment, iar în următorul totul se va prăbuși.
2. Depresie distimică
Spre deosebire de unele dintre reacțiile depresive mai severe, deprimarea distimică se referă la un sentiment subtil, dar continuu, de a te simți prost. În prezent, această afecțiune este cunoscută drept tulburarea depresivă persistentă și este un diagnostic oficial. Acesta poate fi pus în momentul în care un pacient se simte deprimat în cea mai mare parte a zilelor, pentru o perioadă de cel puțin 2 ani sau 1 an pentru copii și adolescenți.
3. Depresie cauzată de eșec
Similară cu reacția depresivă care este asociată cu durerea emoțională, depresia cauzată de eșec este rezultatul unei persoane care își dedică viața unui singur scop, cum ar fi o carieră sau un proiect anume. Iar atunci când dă greș, rămâne rușinată și paralizată, neștiind ce să facă mai departe în viață. Această persoană simte o durere psihică din cauza pierderii succesului.
4. Depresie cauzată de boli
Uneori reacțiile depresive pot fi rezultatul a ceva ce a avut loc în corp, unui simptom al unei boli sau al bolii. Acestea pot fi cauzate de o schimbare a nivelurilor hormonale sau de reconexiunea anumitor circuite din creier care duce la o schimbare neurologică. De exemplu, comunitatea medicală a descoperit o legătură semnificativă între hipotiroidă și depresie, dezvăluind că există un număr mare de persoane care iau antidepresive, deși ar trebui să ia medicamente pentru tiroidă.
5. Depresie cauzată de schimbări
Este vorba despre tipul de reacție depresivă întâlnită adesea în filme și seriale. Această depresie este declanșată de o schimbare în viața unei persoane la care se ajustează cu greu. De exemplu, poate că s-a mutat într-un oraș nou sau încearcă să ia viața de la capăt după un divorț. Cei care se confruntă cu acest tip de reacție depresivă pot simți că lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie și își doresc să se poată întoarce la situația din trecut.
6. Depresie cauzată de pierderi
Atunci când o persoană suferă din cauză că a pierdut o persoană din viața sa, simte tristețe și o pierdere care nu poate fi atenuată. Iar dacă persoana pe care a pierdut-o făcea parte din viața sa mai mult decât oricine altcineva, sentimentul pierderii poate fi intensificat, făcând ca procesul suferinței să pară imposibil de depășit.
7. Depresie cauzată de neputință
Dacă o persoană este forțată să ajungă într-o situație în care nu mai simte că are controlul asupra propriei vieți, poate intra în depresie. Acești indivizi pot fi închiși, abuzați sau excluși de lumea din jurul lor, înrăutățind astfel lipsa de control. De exemplu, depresia este o afecțiune comună în rândul victimelor abuzului domestic.
8. Depresie care are la bază disperarea
Atunci când o persoană ajunge într-un punct al vieții în care nu mai are speranță că poate schimba ceva, cade într-o capcană a negativității și a depresiei. Aceasta se simte blocată în jocul vieții sau simte că este un joc la care nu mai poate câștiga. Acesta este tipul de depresie cel mai adesea observat la oamenii în vârstă, de care au grijă alte persoane.
9. Depresie bazată de singurătare sau izolare
Pentru ca o persoană să se simtă împlinită psihic și fericită, ar trebui să simtă că aduce valoare celor din jurul său. Acest lucru necesită dezvoltarea unor relații și legături importante, o experiență care este din ce în ce mai neglijată în societatea din prezent. Odată cu fluxul de social media și de comunicare online, suntem din ce în ce mai izolați, ceea ce duce la mai multe cazuri de depresie cauzate de absența conexiunii.
10. Depresia melancolică
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și frecvent întâlnite forme de depresie. Persoanele care suferă de acest tip de depresie pot avea dificultăți de gândire și de luare a deciziilor, dificultăți de funcționare în viața de zi cu zi și o vorbire încetinită. Odată văzută ca un diagnostic separat, depresia melancolică intră sub umbrela depresiei majore.