Depresia postpartum la bărbați
Psihologie / 26.11.2017

Deși depresia postpartum la bărbați nu este la fel de cunoscută precum în cazul femeilor, boala este comună în rândul noilor părinți. De fapt, potrivit unui nou studiu suedez, probabil că afectează mai mulți tați decât estimările anterioare. Iar din cauza faptului că noii tați nu sunt testați pentru depresia postpartum la fel ca mamele, aceștia ajung adesea să rămână cu afecțiunea netratată.

Depresia postmartum la bărbați există. Iată cum se manifestă!


Noul studiu, publicat în Jurnalul Scandinav de Psihologie, citează o meta-analiză din 2016, care a indentificat puțin peste 8% dintre bărbați ca suferind de depresie postpartum în primul an după nașterea copilului. Ratele pentru femei au fost estimate la 13-19%, dar, potrivit Asociației Americane de Psihologie, experții suspectează că boala nu este în continuare diagnosticată la toți pacienții care o au.

În cazul bărbaților, prevalența depresiei postpartum paterne variază considerabil de la un studiu la altul și a fost raportat chiar un procent de 25% în primele trei-șase luni de la nașterea unui copil. Faptul că nu există o evaluare universală a depresiei postpartum la bărbați și nici măcar un consens cu privire la modul în care ar trebui definită condiția ar putea duce probabil la aceste discrepanțe.


Mulți dintre aceiași factori care duc la depresia postpartum la femei pot declanșa afecțiunea și în cazul bărbaților, după cum spun experții, inclusiv epuizarea, un stil de viață schimbat dramatic și creșterea cerințelor în cazul timpului, energiei și finanțelor noilor părinți. Bărbații, de asemenea, trec prin modificări hormonale după ce devin tați, însă nu la fel de semnificative precum femeile. Cu ajutorul a 447 de interviuri în Suedia, cercetătorii au descoperit că acel chestionar standard de depistare a depresiei postpartum pentru femei nu înglobează simptomele care sunt în mod special comune la bărbați, cum ar fi iritabilitatea, neliniștea, toleranța scăzută la stres și lipsa de auto-control. În plus, majoritatea noilor tați nu sunt chestionați pentru depistarea depresiei deloc. În majoritatea țărilor, aceștia nici nu sunt întrebați cum se simt.


În cazul bărbaților care se confruntă cu depresia postpartum, specialiștii le recomandă să se deschidă în fața partenerelor și a celor dragi cu privire la ceea ce simt - lucrurile bune și lucrurile rele. Pe cât de minunată poate fi meseria de părinte, pe atât de grea este și poate schimba modul în care partenerii relaționează unul cu altul. Poate fi cerut și ajutorul unui medic sau terapeut atunci când cerințele parentingului par a fi de necontrolat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro