Sunt schimbările constante noua normalitate?
Psihologie · Antistres / 04.10.2019

Simți și tu cum schimbările neașteptate te obligă să-ți modifci tot mai des planurile și reacțiile? Trebuie să te adaptezi din mers, de multe ori nu ai timp să te gândești la ceea ce se întâmplă, iar fiecare răspuns nou este însoțit de un context complet diferit de ceea ce te așteptai.

Ritmul în care au loc schimbările este unul alert, care se accelerează în fiecare zi, iar rezultatul este accentuarea stresului și a presiunii resimțite la nivel emoțional. Dar cum îți poți ameliora echilibrul interior fără să rămâi în urmă sau să ratezi oportunități importante?

 
Crearea rezistenței pentru impulsionarea flexibilității

Contează foarte mult să-ți creezi rezerve de emoții pozitive care te vor face mai rezistent în fața evenimentelor neprevăzute și te vor stimula pentru a găsi noi soluții. Poți depăși schimbările cu potențial stresant dacă ești capabil să te resetezi în plan psihologic și să-ți menții creativitatea intactă.

 
Când ți se epuizează rezistența la schimbare?

Pe măsură ce se întâmplă lucruri care te deranjează sau dacă te simți constrâns să acționezi într-un anumit mod rezistența ta va scădea progresiv. Gândește-te cum te simți când ești în mijlocul unui proiect dificil și primești încă unul la fel de complex sau când mergi la un consult medical și nu ți se dau vești bune? Astfel de schimbări îți pun în pericol liniștea interioară, iar flexibilitatea și puterea de a-ți reveni scad dramatic.

 
Stimularea capacității de refacere în plan emoțional

Foarte multe persoane sunt copleșite de probleme de sănătate, de familie sau financiare pe care nu le-au prevăzut. De asemenea, în viața ta pot avea loc noi evenimente la care nu te-ai gândit până acum, iar pentru a traversa cu succes o perioadă complicată vei avea nevoie să stimulezi rezistența organismului. Numai în acest mod vei reduce manifestările problematice cum sunt stresul cronic, irascibilitatea, migrenele sau dezechilibrele hormonale.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că factorii care te stresează zilnic au un efect cumulativ, diminuând rezervele de energie fără să-ți dai seama. În plus, dacă deja te apropii de epuizare vei avea tendința de a vedea orice problemă într-o lumină negativă, iar drumul spre soluțiile potrivite va fi mai complicat, creând și mai multă oboseală. Acesta este și momentul în care pierzi controlul, începi să faci multe greșeli, spui lucruri pe care le regreți mai târziu sau nu ai grijă de sănătatea ta așa cum trebuie.

 
Activează-ți superputerea: fii neutru!

Prin activarea acestei superputeri adesea subestimate sau complet ignorate te poți pregăti din timp pentru evenimentele neplăcute sau vei putea opri o reacție negativă chiar în mijlocul unei experiențe stresante. Organismul tău funcționează, dar tu decizi ce direcție vei da gândurilor și reacțiilor tale.
Amintește-ți de toate ocaziile în care navighezi online, asculți știrile sau ești într-o ședință și auzi sau vezi anumite informații care te fac să te îngrijorezi sau să te enervezi. În loc să te lași condus de furie sau să proiectezi teama pentru viitorul tău asupra oricărei probleme te poți încadra într-o poziție neutră, care îți va permite să-ți conservi energia.
Când decizi să devii neutru vei reuși să ai o viziune de ansamblu asupra situației și vei stopa cercul vicios de folosire intensă a energiei, urmată de epuizare și enervare.

 
Iată care sunt cei 3 pași necesari pentru a deveni neutru și a evalua cu precizie impactul fiecărei schimbări, fără să te impacientezi:

 
1. Ia o pauză

Respiră lent și adânc. Imaginează-ți cum aerul intră în corpul tău și îl părăsește trecând prin dreptul inimii sau prin zona centrală a pieptului. Este esențial să declanșezi acest pas de îndată ce simți că emoțiile negative încep să se acumuleze. Mai întâi fă un pas înapoi și distanțează-te de reacțiile impulsive, apoi respiră concentrându-te pe inimă sau piept. În acest fel energia negativă din zona capului va fi eliminată, iar gândurile negative și sentimentele care te macină vor fi eliminate.

 
2. Concentrează-te pe respirație și evită gândurile care alimentează stresul și anxietatea

Pe măsură ce continui să respiri adânc și lent vei începe să te distanțezi și de gândurile care îți fură liniștea și energia. Dă prioritate respirației, iar fluxul gândurilor se va elibera treptat.

 
3. Continuă până când te simți calm din nou

Este esențial să nu te oprești până în momentul în care simți că ești din nou relaxat. Acest lucru înseamnă evaporarea anxietății, a furiei și a tensiunii. Folosește această tehnică pentru a evita să fii copleșit de stres și a redobândi controlul asupra propriilor emoții.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro