Mișcarea poate preveni depresia la vârsta mijlocie
Psihologie · Antistres / De Iulia Mirică, 25.07.2018

Aproximativ 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, o sursă majoră a dizabilităților fizice și mentale. Depresia afectează puterea de muncă a oamenilor, precum și capacitatea lor de a socializa și menține relațiile. Însă se pare că mișcarea ar putea preveni depresia la vârsta mijlocie. Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii!

Cum poate influența mișcarea depresia la vârsta mijlocie?


Într-un studiu amplu publicat în JAMA Psychiatry, cercetătorii au ajuns la concluzia că poate exista o modalitate relativ ieftină și neinvazivă de combatare a depresiei, începând de la vârsta mijlocie. Activitatea fizică poate reduce riscul de a dezvolta depresie și, de asemenea, poate reduce riscul apariției bolilor de inimă și a morții premature. În special în cazul persoanelor care sunt mai în vârstă, depresia are o relație complicată cu alte boli grave.

De exemplu, persoanele care suferă de depresie au de obicei o speranță de viață mai mică, în parte pentru că sunt expuse la un risc mai mare de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă. Dar specialiștii spun că exercițiile fizice care pot îmbunătăți aptitudinile fizice ar putea reprezenta o cale de a extinde speranța de viață.

Oamenii de știință au analizat datele de la aproape 18.000 de persoane, cu vârsta medie de 50 de ani, și le-au inclus în studiul Cooper Center Longitudinal, un studiu în curs de desfășurare care se bazează pe rolul exercițiilor fizice asupra unor varietăți de rezultate în domeniul sănătății. Datele au inclus informații despre nivelul exercițiilor făcute de oameni, măsurat cu ajutorul obiceiurilor de a face mișcare, precum și informații despre depresie, problemele cu inima și cauza morții acolo unde a fost cazul.
 

16% mai puțin risc de depresie dacă faci sport 

 
Cercetătorii i-au analizat pe participanții la studiu pentru aproximativ 40 de ani. Aceștia au descoperit că participanții al căror nivel de fitness era mai ridicat, adică participanții care făceau mai multe exerciții sau antrenamente mai intense, au avut un risc de depresie cu 16% mai scăzut decât persoanele cu un nivel de fitness mai scăzut. Persoanele care făceau mișcare au avut, de asemenea, un risc cu 61% mai mic de a suferi de boli de inimă, iar printre pacienții diagnosticați cu depresie un risc cu 56% mai mic de deces cauzat de problemele cu inima, comparativ cu ceilalți participanți.

Exercițiile fizice nu numai că reduc riscul apariției bolilor de inimă, dar și ameliorează depresia, de aceea sunt percepute ca un tratament pentru depresie.

Legătura dintre depresie și afecțiunile cardiace a fost studiată și anterior și s-a stabilit că exercițiile fizice pot ameliora atât depresia, cât și riscul bolilor cardiace. Aceste rezultate clarifică faptul că exercițiile fizice pot ajuta persoanele afectate de depresie, dar și de boli de inimă.

Este posibil ca persoanele care fac mai multă mișcare să aibă rate mai scăzute ale inflamației în corp, inflamația ducând la boli cardiace și depresie. Dar studiile viitoare vor fi nevoite să determine dacă schimbarea nivelului de fitness poate, de fapt, reduce simptomele depresive ale oamenilor și incidența bolilor de inimă. Studiul actual nu a fost realizat pentru a analiza aceste schimbări. 

Bazându-se pe aceste rezultate, autorii studiului sugerează ca medicii să le recomande nu doar antidepresive pacienților, ci și exerciții fizice atunci când vine vorba de tratamentul depresiei. În studiile anterioare, s-a demonstrat că exercițiile fizice pot fi la fel de eficiente ca medicamentele antidepresive sau psihoterapia în tratarea simptomelor depresiei. Cercetătorii speră ca descoperirile actuale să încurajeze mai mulți medici să ia în considerare exercițiile fizice ca un alt tratament potențial, alături de medicamente și psihoterapie, pentru a ajuta persoanele cu depresie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro