Limita dintre prietenie și aparență: cum recunoști nepăsarea
Este foarte bine să fii puternică, dar impune limite când vine vorba despre comportamentul celorlalți. Nu accepta minciunile, lipsa de respect sau să fii tratată ca și cum nu contezi. Nepăsarea intervine chiar și în cadrul așa-ziselor prietenii, deci poți începe să selectezi ce persoane vrei lângă tine.
Cu toții avem acei prieteni care aparent se bucură foarte mult să te întâlneacsă pe stradă, dar niciodată nu au timp să treacă pe la tine. Sau cei cărora le scrii mesaje online și nu fac deloc vreun efort să-ți răspundă. Este de înțeles că vrei să crezi că prietenul tău este distrat sau nu-și poate organiza timpul, dar există o regulă de bază pentru a identifica nepăsarea: dacă simți că trebuie să îi găsești o justificare tot timpul și ai dubii, cel mai probabil nu este un prieten sincer.
Nu merită să incluzi în grupul tău de prieteni persoane care nu te apreciază cu adevărat și care nu încearcă decât să obțină avantaje în urma interacțiunii cu tine. Pentru a putea trece de clipele dificile vei avea nevoie de oameni care te sprijină, nu te judecă și sunt mereu gata să te asculte și să te susțină pentru a-ți realiza obiectivele.
Iată cum recunoști nepăsarea în cercul de prieteni:
1. Nu „reușesc” niciodată să treacă pe la tine
Îți vor spune adesea că vor să ieșiti împreună, dar va fi de fapt o minciună. La un moment dat îți vei da seama și chiar va începe să te enerveze această afirmație constantă care nu se concretizează niciodată. Răspunsul tău reflex poate fi să accepți, dar fii sigură că de îndată ce vei încerca să planifici ceva clar, un loc și o zi, deodată presupusul prieten va deveni foarte ocupat exact în acea dată și la ora aleasă de tine. Poate spune că are un test, că lucrează, că partenerul a făcut alte planuri sau chiar că are probleme cu telefonul sau calculatorul. Lista de pretexte este interminabilă, iar dacă deja îți sună cunoscute toate aceste scuze este cazul să-ți dai seama că nu vei putea conta pe acea persoană când vei avea nevoie de ea.
2. Sunt focalizați pe propria persoană
Vei observa că sunt dispuși să vorbească ore în șir, dar nu îi interesează deloc să te asculte. Prietenii falși adoră să îți povestească în detaliu despre speranțele, dorințele, grijile sau vacanțele lor, dar în momentul în care vrei să le spui și tu ce ți s-a întâmplat sau la ce te gândești fie te vor ignora complet, fie vor lega povestea ta de ceva ce li s-a întâmplat lor, aducând tema discuției din nou spre propria persoană.
De fiecare dată vei simți că ești pe locul doi și că tot ce spui sau îți dorești nu contează prea mult. Uneori se vor preface că te ascultă, dar dacă te uiți cu atenție în ochii lor vei observa o privire deloc expresivă, care denotă lipsa totală de interes și chiar plictiseala. Fă un test spontan și întreabă-i ce ai spus. Vei vedea că nu își vor aminti. Nu renunța și nici nu te complace în această situație. Găsește prieteni empatici cărora le pasă cu adevărat de tine.
3. Mint fără să clipească
Un prieten adevărat îți va spune dacă nu îți stă bine cu ce te-ai îmbrăcat sau dacă machiajul pe care l-ai ales nu ți se potrivește. Nu este ușor să auzi criticile constructive, însă este nevoie de astfel de momente pentru a avea o prietenie adevărată. Dar cine îți va spune că arăți senzațional chiar și într-o culoare care știi sigur că nu te avantajează sau cu o coafură ciudată? Un prieten nesincer, care simte nevoia să te mintă tot timpul pentru a obține alte avantaje de la tine.
Reevaluează o asemenea prietenie pentru că ar putea fi vorba mai degrabă despre cineva care îți identifică punctele slabe pentru a le folosi împotriva ta ulterior.
4. Te bârfesc
Fii atentă cui îi împărtășești secretele tale. Dacă este vorba despre un prieten adevărat informația va rămâne între voi, dar dacă persoana nu este de încredere ceea ce i-ai spus va deveni public în cel mai scurt timp. Nu se va simți deloc ciudat pentru că are două fețe și probabil că nu vei afla ce a făcut decât de la prietenii care țin cu adevărat la tine.
5. Nu plătesc niciodată nota de plată la restaurant
I-ai făcut cinste de câteva ori unui prieten când ați mers să mâncați în oraș? De câte ori a făcut și el același lucru? Dacă nu îți amintești nicio ocazie în care gestul tău a fost răsplătit printr-o reacție identică și dacă știi că persoana respectivă nu are deloc probleme financiare probabil că nu este un prieten real. Persoanele care țin la tine îți vor face și cinste din când în când, în timp ce nepăsarea se caracterizează prin folosirea amabilității tale cu fiecare ocazie.
Nu uita, pe măsură ce trece timpul nu vei pierde prieteni, ci pur și simplu vei realiza care sunt cei adevărați și ce persoane trebuie să dispară din viața ta pentru a-ți regăsi liniștea și echilibrul interior.