Cum să râzi în fața stresului
Te poți înconjura de persoane cu o mentalitate pozitivă și poți avea tehnici pentru combaterea îngrijorării, dar uneori stresul va persista în ciuda tuturor eforturilor tale. Este momentul să râzi pentru că simțul umorului te va salva din multe situații dificile.
Dezvoltarea și practicarea umorului pot fi soluții simple pentru combaterea stresului care te poate copleși în unele zile. În afară de beneficiile pentru sănătate pe care le vei avea dacă râzi des, aceasta este ocazia ideală de a te apropia de ceilalți, de a privi lucrurile dintr-o altă perspectivă, de a-ți normaliza experiențele și de a înceta să crezi că tot ce ți se întâmplă este foarte grav și nu poate fi depășit. Râzi mai mult și vei vedea că te vei relaxa, iar relațiile cu cei din jur vor deveni mai puternice.
Iată cum trebuie să procedezi:
1. Începe cu un zâmbet
Potrivit specialiștilor, atunci când zâmbești vei stimula producția de endorfine, componentele care te ajută să te simți fericit. Nu contează dacă este un zâmbet real sau nu. Beneficiile vor apărea oricum. Vei vedea că un zâmbet impus va conduce treptat la un zâmbet elocvent și dacă deja zâmbești râsul nu va mai fi atât de departe, iar stresul va fi mai simplu de combătut.
2. Fă un pas înapoi
Dacă ești implicat într-o situație dificilă de multe ori te poți simți copleșit și îți va fi greu să identifici soluția potrivită. Este mai util să încerci să vezi ceea ce se întâmplă din puncul de vedere al unui observator extern. Ai putea remarca anumite detalii comice care îți vor demonstra că lucrurile nu sunt atât de grave. Soluțiile pentru obstacolele pe care le întâmpini vor fi identificate într-un timp mai scurt dacă îți închipui că ești într-un serial și că urmărești îndeaproape cum se comportă personajele.
3. Valorifică extremele
Poate ești într-o situație care te face să te simți ridicol sau îți provoacă o stare de frustrare. În loc să te axezi pe sentimentul de supărare, mai bine imaginează-ți o variantă extremă pentru ceea ce se întâmplă și în cele din urmă vei ajunge să te amuzi. De exemplu, dacă aștepți la o coadă foarte lungă la supermarket, îți poți imagina cum ar fi dacă ar dura zile și săptămâni întregi până ajungi la casă, iar cei dragi ar veni să te viziteze în timp ce continui să stai la coadă. Ai putea sărbători mai multe zile de naștere pe lângă diferite raioane, iar alte opțiuni comice îți vor arăta că nu ai niciun motiv să fii atât de enervat pentru o situație punctuală cum este aglomerația dintr-un magazin.
4. Ia-ți un partener hazliu
Găsește-ți un prieten alături de care poți să râzi oricând. Puteți împărtăși lucrurile care vă deranjează și vă veți amuza de ele, iar când se întâmplă ceva neplăcut și prietenul tău nu este în apropiere te poți binedispune gândindu-te la ce va zice când îi vei povesti.
5. Transformă totul într-un joc
Poți face un concurs de genul „cel mai enervant șef” cu prietenii tăi sau poți încerca să numeri de câte ori se întâmplă lucruri frustrante într-o anumită zi. De exemplu, poate ți-a luat-o altcineva înainte în trafic de 7 ori sau ai pierdut locul de parcare. Această strategie funcționează foarte bine pentru evenimentele enervante care se întâmplă foarte des. Sunt situații pe care nu le poți controla, așa că mai bine învață să le tratezi într-un alt mod pentru a găsi mereu partea amuzantă a lucrurilor.
6. Urmărește comedii și citește cărți comice
În cadrul show-urilor televizate sau al comediilor vei vedea situații din viața de zi cu zi care poate te supără și pe tine, transformate în lucruri amuzante. Din momentul în care realizezi că tot ce se întâmplă poate fi și comic vei putea trece peste ceea ce te deranjează cu un zâmbet, chiar dacă este unul puțin forțat sau ironic. Și lecturile cu subiecte amuzante sunt utile pentru că vei observa cum își revin personajele după o varietate de întâmplări care ar enerva pe oricine. Contactul cu viziunea comică asupra vieții propusă de autor te va ajuta să-ți identifici propriul stil de a interpreta lucrurile care se întâmplă în jurul tău în fiecare zi.