Cum faci diferența între stresul pozitiv și cel negativ?
Majoritatea persoanelor se concentrează asupra aspectelor negative ale stresului, dar există situații în care stresul poate avea efecte benefice. Află cum poți diferenția impactul stresului în diferite momente.
În ciuda percepției generale există și stresul pozitiv. În unele cazuri factorii de stres cauzează un impuls de energie, adrenalină și entuziasm. „De exemplu, persoanele care se scoală la 3 dimineața pentru a merge să stea la coadă ca să cumpere un televizor la ofertă specială sau pentru a alege cadouri de sărbători nu sunt afectate negativ de stres pentru că le place să facă acele lucruri. Același principiu se poate aplica și în cazul renovărilor”, potrivit dr. Stacy Kaiser, psihoterapeut.
Chiar și evenimentele majore din viață pot fi o sursă de stres pozitv. Acest lucru se întâmplă în cazul căsătoriei, nașterii unui copil, absolvirii facultății sau începutului unei noi cariere. Totul depinde de perspectiva din care vizualizezi evenimentele.
Stresul pozitiv și negativ
Potrivit specialiștilor există 2 tipuri de stres:
1. Eustresul
Se referă la situații în care un lucru stresant devine o sursă de inspirație sau de motivație, fiind esențial pentru îmbunătățirea rezultatelor.
2. Distresul
Este tipul de stres care te epuizează, îți afectează negativ sănătatea și stimulează agitația și nervozitatea constantă. Distresul provoacă probleme de concentrare, confuzie, reacții exagerate, anxietate și diminuarea performanțelor.
Ambele tipuri de stres pornesc de la starea de nervozitate și ambele determină creșterea producției de cortizol și adrenalină, cauzând un puls rapid, transpirația mâinilor sau dureri de stomac. În cele din urmă diferența dintre stresul pozitiv și negativ este modul în care percepi situația.
Dacă poți răspunde cu „da” la următoarele întrebări stresul are un efect pozitiv asupra ta:
1. Poți face față provocării?
Într-o primă etapă trebuie să-ți evaluezi abilitățile. La serviciu, dacă știi cu siguranță că poți face ceva, stresul va avea efecte benefice. Uneori este vorba și despre un instinct, de exemplu dacă ai căzut într-o piscină și înoți pentru a reveni la suprafață. Stresul pozitiv devine unul nociv în momentul în care trebuie să faci față unor lucruri care te depășesc. În momentul în care ți se impune să faci un lucru pentru care nu ai abilitățile necesare organismul nu va mai percepe partea pozitivă a lucrurilor, ci ai putea să te simți copleșit de ceea ce ai de făcut.
2. Ai control asupra situației?
Gradul de control pe care îl poți exercita în orice situație este un indicator important al nivelului și tipului de stres resimțit. Acesta este motivul pentru care uneori alegi să înveți un sport nou sau o limbă străină. Ai control asupra procesului de învățare și adaptare. Când nu poți face nimic pentru a controla situația, de exemplu în cazul unui deces sau când devii șomer, va apărea distresul. „Indiferent de tipul de factor perturbator întotdeauna poți încerca să exerciți un anumit nivel de control asupra a ceea ce se întâmplă realizând o listă de opțiuni și soluții alternative care te vor ajuta să treci mai ușor peste evenimentele problematice. Din momentul în care ți-ai identificat un scop și gândești optimist stresul nu te va mai afecta negativ”, explică dr. Jodi De Luca, psiholog din Colorado.
3. Există o recompensă?
Când începi să înveți ceva nou recompensa de a deveni din ce în ce mai bun neutralizează stresul asociat cu noua activitate. Alte exemple pot fi planificarea unei nunți, perioada sarcinii sau decizia de a te întoarce la școală pentru a termina facultatea. Sunt stresante, însă recompensa te motivează să continui.
4. Este un stres temporar?
Oricând asociezi caracteristica de „cronic” unui lucru tinde să devină negativ, iar acest lucru se aplică și în cazul stresului. Dacă este vorba despre o provocare pe care o poți rezolva este vorba despre stres pozitiv. În cazul în care aceeași provocare revine de mai multe ori efectele negative se vor cumula, iar stresul cronic poate determina creșterea în greutate, hipertensiunea arterială și afecțiunile cardiovasculare.
Cum să favorizezi stresul pozitiv
„Stresul de natură pozitivă este util pentru imaginea de sine și încrederea în propriile forțe, la fel cum antrenamentele ne ajută să avem o condiție fizică mai bună. Este esențial pentru a evolua și a ne perfecționa”, potrivit dr. De Luca.
Poți favoriza eustresul încercând noi proiecte la serviciu. De asemenea, este util să călătorești și să te confrunți cu peisaje și obiceiuri noi. Important este să-ți trăiești viața din plin, să-ți creezi o listă cu lucruri care-ți plac și să acționezi strategic pentru a le realiza treptat.