Ce ți se poate întâmpla dacă ai mai juca Super Mario
Psihologie · Antistres / 25.12.2017

Dacă ai copilărit în anii '90, există șanse mari să fi colecționat monede și să te fi jucat Super Mario. Potrivit unei noi cercetări, ar trebui să păstrezi acest job până când te pensionezi. Iată de ce!

De ce ar trebui să te joci Super Mario indiferent de vârsta pe care o ai?


Un nou studiu a descoperit că jocul Super Mario crește cantitatea de materie cenușie din creierul adulților, în special în regiunile creierului asociate cu memoria spațială și episodică. Cercetătorii proiectului susțin că această descoperire ar putea fi folosită pentru a preveni afectarea cognitivă, pierderea memoriei și chiar și boala Alzheimer.

Psihologii de la Universitatea din Montreal au recrutat 33 de persoane, cu vârstele cuprinse între 55 și 75 de ani, și le-au împărțit în trei grupuri. Primul grup a fost lăsat să se joace Super Mario pe o consolă Nintendo Wii timp de 30 de minute, în fiecare zi, timp de cinci zile pe săptămână, mai mult de șase luni. Al doilea grup a făcut lecții de pian, cu aceeași frecvență, iar al treilea grup nu a făcut nimic.


Înainte și după experiment, au fost făcute RMN-uri și teste de performanță cognitivă în cazul tuturor participanților. Aceste teste au arătat că grupul persoanelor care s-au jucat Super Mario a avut o creștere a materiei cenușii în hipocamp și cerebel, pe lângă o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt. Persoanele care au cântat la pian au observat o creștere a materiei cenușii în cortextul prefrontal dorsolateral și cerebel.

Jocurile video fac creierul să creeze o hartă cognitivă sau o reprezentare mentală a mediului virtual pe care îl explorează creierul. Mai multe studii sugerează că stimularea hipocampului crește atât activitatea funcțională, cât și materia cenușie din această regiune. Materia cenușie se atrofiază pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. După cum îți poți da seama, atrofia cerebrală este strâns corelată cu declinul cognitiv și este o caracteristică comună a multor boli neurologice care afectează creierul, ca boala Alzheimer.


Vestea bună este că putem inversa aceste efecte și crește volumul prin învățarea lucrurilor noi, iar jocurile precum Super Mario, care activează hipocampul, par să aibă un impact puternic.

Aceste constatări pot fi, de asemenea, folosite pentru a conduce cercetări viitoare cu privire la Alzheimer, deoarece există o legătură între volumul hipocampului și riscul de a dezvolta boala. Au fost făcute multe studii pentru a explora legătura dintre jocurile video și creier. Per ansamblu, cercetările au pus jocurile video într-o lumină bună.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro