Alege o reacție pozitivă în fața stresului
Psihologie · Antistres / 21.05.2019

Te-ai obișnuit să ronțăi chips-uri sau să mănânci înghețată și prăjituri când apare stresul? În loc să favorizezi îmbolnăvirile și acumularea kilogramelor în plus, mai bine alege o reacție pozitivă care va combate acumularea emoțiilor negative pe termen lung.

Atunci când ești stresat crește ritmul bătăilor inimii și devii foarte conștient de toate lucrurile care te înconjoară, în timp ce creierul scanează posibilele surse de pericol. Problemele vor apărea dacă organismul va rămâne în această stare timp îndelungat, ajungându-se la epuizare și stres cronic. Din păcate ai putea trece dintr-o mini-criză în alta, fiind mereu îngrijorat și neavând suficient timp la dispoziție pentru a-ți reveni și a te reface. Poate că te-ai obișnuit să mănânci alimente nesănătoase sau să consumi multă cafea și suc tip cola în timp ce încerci să faci față tuturor cerințelor, dar să știi că aceste acțiuni nu sunt soluția potrivită.
O reacție pozitivă este mult mai utilă pentru tine deoarece va reduce riscul de îmbolnăvire și va preveni agitația constantă, epuizarea, insomnia, acumularea grăsimii, problemele de concentrare sau de memorie, gândirea în ceață, dezechilibrele hormonale sau creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, strategia potrivită va preveni afecțiunile cronice cum sunt sindromul metabolic, rezistența la insulină, creșterea colesterolului și bolile autoimune.

 
Selectează o reacție pozitivă sugerată de specialiști și vei face față mult mai bine situațiilor dificile

 
Iată cum ar trebui să reacționezi când te confrunți cu lucruri complicate, care te îngrijorează:

 
1. Odihnește-te și gândește-te în liniște

Nu ai cum să fii tot timpul în acțiune. Ai nevoie și de momente în care să te relaxezi, de exemplu cu ajutorul masajului, somnului sau exercițiilor de yoga și meditație. Dacă nu ai grijă să-ți rezervi intervale de pauză nu vei avea cum să reduci impactul stresului, iar performanțele tale vor avea de suferit.
 
Iată cum poți integra intervalele de relaxare în programul tău zilnic:
- petrece 30 de minute în natură;
- inspiră și expiră lent timp de 5 minute după ce te scoli dimineața și seara, înainte să te culci;
- fă o baie fierbinte relaxantă, cu ulei de lavandă;
- încearcă yoga și meditația după ce termini programul de lucru.

 
2. Apelează la sprijinul prietenilor

Este foarte util să suni un prieten în momentele în care stresul și îngrijorarea se accentuează foarte mult. În afară de adrenalină și cortizol, organismul va produce și o cantitate redusă de oxitocină ca răspuns la stres. Acest ultim hormon te stimulează să te apropii de ceilalți pentru a redobândi sentimentul de siguranță care îți va aduce liniștea interioară.
 
Iată cum poți favoriza această stare de spirit:
- socializează mai des: nu contează despre ce activitate este vorba, important este să fii în apropierea celorlalți și să te implici alături de ei. Nu este nevoie să discuți în mod explicit despre problemele tale pentru a crea sentimentul de apartenență și a te simți în siguranță din nou;
- sună un prieten foarte bun sau mergeți să vă plimbați împreună și povestește-i ce se întâmplă: exprimarea verbală a grijilor va dezactiva în mod automat sistemul nevos și tensiunea pe care o simți se va reduce considerabil.

 
3. Stimulează-ți curiozitatea

Nu trebuie să te izolezi atunci când ai senzația că nivelul stresului este prea ridicat. Potrivit specialiștilor, poți utiliza energia pe care ți-o furnizează stresul pentru a deveni interesat de lucrurile din jurul tău. Acest tip de reacție pozitivă redirecționează excesul de energie creat cu ajutorul nivelului ridicat de cortizol și adrenalină. Poți alege să fii curios și să analizezi mai multe lucuri decât de obicei, în loc să-ți restrângi perspectiva pentru că te gândești numai la ce te îngrijorează.
„Adoptă perspectiva unui student și gândește-te că vei avea ceva nou de învățat din fiecare situație. De exemplu, dacă ești bolnav poți considera simptomele ca pe o șansă de a înțelege mai bine cum funcționează organismul, în loc să te gândești la scenarii negative. Dacă cineva te tratează în mod nepoliticos sau este agresiv la nivel verbal întreabă-te ce se întâmplă, în loc să ai direct o atitudine defensivă. În acest mod vei avea mai multă compasiune și nu vei acumula doar furie. Curiozitatea îți va oferi o gamă mai largă de soluții posibile, iar problemele ar putea dispărea mai repede decât te aștepți”, spune dr. Marilee Adams, psiholog.
 
Pune-ți următoarele întrebări pentru a stimula curiozitatea în situațiile stresante:
- ce se întâmplă de fapt?
- ce alte elemente ar putea influența situația? 
- există vreun factor pe care nu-l iau în calcul?
- ce mi se pare interesant în cadrul acestei probleme?
 
De foarte multe ori ne închipuim că modul în care reacționăm la stres este determinat exlusiv de personalitate, dar realitatea este că putem influența creierul și putem decide să cum ne vom comporta.
Alege fericirea, succesul, sănătatea și longevitatea înfruntând stresul printr-o reacție pozitivă, utilă pentru tine și cei din jur.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro