6 obiceiuri care deranjează când trimiți mesaje text
Poate credeai că nu contează neapărat forma sau modul în care aranjezi cuvintele când trimiți mesaje, dar specialiștii te contrazic. Punctele, messajele multe și prea scurte sau alte obiceiuri pot pune în pericol comunicarea eficientă prin crearea sentimentului de enervare sau plictiseală al celui care le primește.
Nu este important numai ceea ce vrei să transmiți, ci și felul în care arată mesajele pe care le trimiți. Din păcate obiceiurile deranjante i-ar putea îndepărta pe cei cărora le trimiți mesaje, iar comunicarea dintre voi va deveni mai dificilă. Modul în care compui mesaje transmite o impresie generală despre tine și trebuie să fii precaut pentru a obține mereu o reacție pozitivă.
Iată ce obiceiuri pot face ca mesajele tale să fie citite mai rar sau chiar ignorate:
1. Folosești punctul la finalul propozițiilor
Da, este corect felul în care scrii, dar dacă ești foarte atent la punctuație persoana care primește mesajul va avea impresia că nu ești sincer. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Binghamton s-a analizat diferența de reacție atunci când se primește un mesaj text și un bilețel scris de mână. În ambele cazuri era vorba despre o invitație care necesita un răspuns de un cuvânt.
În cazul mesajelor text, atât invitația scrisă cu toate semnele de punctuație și mai ales cu frazele terminate cu punct precum și răspunsul primit finalizat cu punct au fost considerate mai superficiale decât cele care erau scrise la întâmplare, fără să se țină cont în mod strict de punctuație. În cazul notițelor scrise de mână răspunsul însoțit de semnul exclamării creează o impresie mai puternică de sinceritate.
2. Nu verifici toate literele sau finalul unei fraze
Greșelile de scriere sau cele gramaticale sunt un semnal de alarmă și conduc foarte repede la ignorarea mesajelor atât de bărbați, cât și de femei. Nu folosi nici „ok” tot timpul, ci încearcă să răspunzi în mod personalizat, limitând lungimea mesajului.
3. Îți ceri scuze printr-un mesaj text
Este o problemă importantă care poate afecta o relație romantică sau de prietenie în mod grav. Dacă vei scrie doar că îți pare rău cealaltă persoană nu va crede că regreți cu adevărat, ci doar că nu vrei să o privești în ochi când îți ceri scuze pentru că oricum nu-ți pare rău pentru ce ai făcut. Cealaltă persoană nu va avea ocazia să observe direct că îți pare rău, iar în lipsa acestei interacțiuni nu se creează sentimentul de empatie.
„Scuzele oferite în mod direct sunt mult mai eficiente, fiind punctul de plecare pentru empatie. Atunci când cineva vede că ești supărat pentru că nu poți face ceea ce i-ai promis sau că regreți consecințele faptelor tale agresivitatea se va reduce pentru că va avea compasiune față de tine. Dacă, însă, preferi să trimiți un mesaj scurt cu acest conținut nu se va întâmpla nimic pozitiv. Nu înseamnă nici că este o tragedie, dar vei obține mult mai mult dacă faci efortul de a-ți cere scuze față în față”
, spune dr. Sheryl Turkle, psiholog.
4. Editezi mesajul la mijloc
Poate prietena ta îți trimite un mesaj pentru a afla dacă te-ai supărat din cauza unui comentariu, iar tu începi să scrii că nu este nicio problemă, dar te întrerupi la jumătate și îl trimiți. Ar putea crede că ești de fapt supărat, iar în momentul în care continui să scrii căutând o dată pentru următoarea voastră întâlnire vei da impresia că de fapt editezi cuvintele nepoliticoase pe care ai vrea să le transmiți pentru că punctele care arată că scrii apar și dispar de mai multe ori. Mai bine fă-ți o schemă sau o ciornă înainte să începi.
5. Scrii mesaje la cinema
Nu este nimic mai deranjant pentru persoanele care urmăresc un film interesant la cinema decât să vadă constant un ecran de telefon aprins, care le distrage atenția de la acțiunea de pe ecran. Nu face acest lucru pentru că nu te vei putea bucura pe deplin de acțiunea filmului, vei atrage multe comentarii negative care îți vor strica buna dispoziție și poți face greșeli de redactare sau nu vei urmări cu atenție mesajele pe care le primești ca răspuns.
6. Scrii câte un cuvânt în fiecare mesaj
Nu are niciun sens să trimiți nouă mesaje pentru a forma o singură frază, iar persoana care le primește precis se va enerva când primește atât de multe notificări. Aceste cuvinte nu reprezintă decât un singur gând, așa că grupează-le într-un mesaj pentru a te asigura că ești înțeles de cel care îl primește.