6 lucruri pe care le poți face pentru a fi mai fericită
Psihologie · Antistres / 06.02.2019

Te simți copleșită de stres și nu știi cum să-ți revii pentru a te bucura din nou de tot ceea ce te înconjoară? Nu este foarte greu să fii fericită dacă aplici măsurile potrivite.

Anumite obiceiuri simple merită integrate în rutina zilnică pentru a fi mai fericită fără să faci vreun efort deosebit. Îți vei regăsi zâmbetul și optimismul. Niște gesturi minore pot crea o viziune pozitivă și te vor ajuta să te orientezi mai ușor când apar momente dificile sau nu ești sigură ce ar trebui să faci.

 
Iată ce obiceiuri te vor face mai fericită:

 
1. Fă o donație

Potrivit psihologilor, realizarea donațiilor are un efect rapid asupra stării de spirit și te va face să te simți ca și cum salariul tău este mult mai mare. Nu contează ce sumă donezi, important este să alegi o cauză în care crezi și să te simți mulțumită pentru că poți ajuta și tu. De fapt sumele mari nu sunt asociate cu un nivel ridicat de satisfacție, ci efectele benefice se observă în primul rând în cazul persoanelor care oferă sume mult mai reduse. Chiar dacă este vorba numai despre ce ai în buzunar nu strică să iei în calcul o mică donație pentru a simți că ai făcut viața altcuiva mai frumoasă.

 
2. Cumpără experiențe, nu lucruri

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care cheltuiesc banii pe diferite experiențe, de exemplu cumpără bilete pentru călătorii sau concerte, sunt mult mai fericite decât cele care preferă să ia anumite lucruri. Este util și să-ți faci o listă cu tot ce ai în vedere pentru următoarele luni. 
Sentimentul de bucurie va apărea de fiecare dată când vei citi lista și vei vizualiza ceea ce ai de gând să faci. Alege cursurile de limbi străine, lecțiile de gătit sau de ski sau orice alt lucru care te interesează în mod special. Nu uita că nu te va ajuta foarte mult să ai lucruri în plus pe care să le pui în dulap sau în living, dar experiențele trăite pot deveni o sursă constantă de optimism și voie bună.

 
3. Laudă pe cineva o dată pe zi

Scrie un email, un tweet sau un simplu mesaj în care oferi cuvinte de apreciere cuiva în fiecare zi. În urma studiilor realizate s-a concluzionat că persoanele care fac acest lucru timp de cel puțin 21 de zile se simt mulțumite și integrate în grupul de prieteni sau colegi de serviciu, iar acest factor contribuie decisiv la longevitate.

 
4. Nu sta prea mult timp jos

Femeile în vârstă de peste 40 de ani care stau jos mai mult de 7 ore pe zi au un risc de depresie cu 47% mai ridicat, față de cele care stau jos numai 3-4 ore pe zi. De asemenea, cele care nu fac deloc mișcare sau exerciții fizice vor observa mult mai rapid simptomele specifice depresiei. Este adevărat că aceste studii nu afirmă că statul jos te va face să te întristezi, ci mai degrabă arată că persoanele predispuse la depresie au tendința de a sta jos mult timp. Dacă ești mai activă vei avea mai multe șanse de a interacționa cu prietenii, familia și colegii de serviciu, iar activitatea fizică stimulează producția de endorfine care neutralizează sentimentele de tristețe.

 
5. Fii atentă la felul în care mergi

Chiar și felul în care pășești și postura îți pot influența starea de spirit. Potrivit cercetătorilor canadieni contează foarte mult să stai dreaptă, să miști brațele pe lângă corp și să ai un ritm constant. Nu privi în jos și nu sta cocoșată pentru că nu doar coloana va avea de suferit, ci te poți întrista foarte repede. Chiar dacă nu te simți foarte veselă într-o anumită zi, să știi că autosugestia funcționează. Mergi în ritm alert și nu încetini deloc. Până la urmă te vei simți mai bine pentru că nu te lași descurajată ușor.

 
6. Ia o pauză de la alimentul tău preferat

Este foarte util să elimini alimentul tău preferat din meniul zilnic timp de 4-5 săptămâni. Indiferent dacă este vorba despre înghețată, prăjituri, bomboane sau cereale această pauză îți oferă un repaus în plan emoțional și specialiștii consideră că vei avea o bază solidă pentru a fi mai bucuroasă în fiecare zi dacă nu te recurgi mereu la consolarea temporară pe care o poate oferi alimentația.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro