5 lucruri pe care să nu le mai aștepți de la ceilalți
Cele mai profunde dezamăgiri sunt adesea rezultatul așteptărilor nerealiste. Învață să-ți redimensionezi așteptările pentru a putea interacționa pozitiv cu ceilalți, câștigând experiență și optimism.
Temperarea așteptărilor va reduce foarte mult sentimentele de frustrare sau enervare. Nu vei mai suferi gândindu-te că ar fi trebuit să fii tratată altfel sau crezând că restul persoanelor nu pot întruni niciodată standardele pe care le-ai fixat. Dacă ești hotărâtă să eviți emoțiile negative este momentul să te concentrezi pe lucurile care contează cu adevărat. Chiar vrei să-ți petreci timpul creând resentimente și ranchiună pentru că ai impresia că ceilalți nu reacționează niciodată cum ți se pare că ar trebui sau vrei să te bucuri de viața ta și să zâmbești fără griji?
Este mult mai benefic să-ți dozezi dorințele în funcție de comportamentul persoanelor care te înconjoară și nu merită să te superi dacă le observi defectele sau o empatie mai scăzută. În acest mod vei putea evalua obiectiv când poți conta pe ajutorul lor și ce este bine să le împărtășești. În cele din urmă numai tu îți poți direcționa viața, iar compania prietenilor sau a familiei îți oferă un sprijin util, dar nu neapărat total.
Iată ce lucruri nu mai trebuie să aștepți de la ceilalți:
1. Nu mai crede că trebuie să-ți citească gândurile
Nu te poți aștepta ca o altă persoană să știe exact ce gândești dacă nu te exprimi în niciun fel. Contează mai mult să-ți înțelegi propriile gânduri decât să ceri mereu opinia celorlalți. În loc să testezi tot timpul dacă restul persoanelor pot prevedea la ce te gândești, mai bine analizează atent ce subiecte te preocupă, cum te simți și ce obiective vrei să realizezi. Odată ce îți este foarte clar ce vrei și ce metode vei folosi pentru a ajunge mai aproape de următorul vis vei putea comunica mult mai ușor cu persoanele care îți sunt apropiate.
2. Nu preconiza că se vor schimba peste noapte
Dacă o persoană din cercul tău de prieteni are o anumită trăsătură care speri că va dispărea în cele din urmă este bine să reevaluezi situația și să-ți dai seama că șansele să se întâmple acest lucru sunt foarte reduse. Gândește-te bine dacă este vorba despre o schimbare majoră sau despre una mai puțin semnificativă. Dacă schimbarea este absolut necesară pentru ca relația sau prietenia să poată continua cel mai bine este să fii sinceră și să-i spui de ce ai nevoie.
Cu toate acestea, nu este util să încerci să limitezi oamenii din jurul tău la un model artificial pe care ți l-ai creat în minte. În general ar trebui să accepți oamenii așa cum sunt pentru că vei avea parte de mai multe satisfacții decât dacă îți petreci timpul încercând să le corectezi defectele pe care le percepi, dar care pentru alte persoane pot fi chiar calități. Acceptă-i și arată-le afecțiune, iar optimismul va intra din nou în viața ta.
3. Nu te aștepta să te respecte mai mult decât te respecți tu însăți
Respectul pornește din interior. Dacă vrei să fii respectată și apreciată trebuie să începi prin gesturi care arată că-ți pasă de propria persoană. Trăiește într-un mod care reflectă respectul pentru tine și fixează astfel standardele în care trebuie să se încadreze interacțiunile cu ceilalți.
4. Nu mai crede că trebuie să corespunfă cu ideea pe care o asociezi cu personalitatea lor
Ți-ai format o idee destul de precisă despre cum se poartă un prieten? Nu este deloc indicat să menții noțiunile fixe asociate cu felul de a fi al celorlalți pentru că vei fi dezamăgită. Trebuie să accepți că ne putem schimba cu toții, iar dorința ta de a încadra persoanelor într-un anumit tipar poate să denote inclusiv o lipsă de respect față de identitatea lor.
Dacă ții la cineva lasă-l să se manifeste liber, să evolueze și să-și descopere principiile care îi ghidează acțiunile. În momentul în care înțelegi că nu ai cum să știi totul despre cineva vei începe să-l cunoști din ce în ce mai bine, ceea ce va îmbunătăți relația dintre voi pentru că încrederea și respectul reciproc vor predomina.
5. Nu crede că trebuie neapărat să fie de acord cu tine
Dacă simți nevoia ca restul persoanelor din cercul tău să-ți dea mereu dreptate ar fi bine să te pregătești pentru o dezamăgire. Cu toții avem propriile gânduri și opinii și nu este deloc realist să te aștepți să primești mereu aprobarea celorlalți. Fă tot ce poți pentru a-ți expune punctul de vedere în mod obiectiv, dar nu presupune că vor fi de acord cu toate concluziile tale.