Vârsta la care stima de sine atinge la cel mai înalt nivel
Psihologie · Autocunoastere / 12.10.2018

Înaintarea în vârstă este adesea văzută ca ceva de care ne temem. Nu este un subiect foarte plăcut, iar experimentarea îmbătrânirii este și mai puțin plăcută. Dar un nou studiu spune că cel puțin un lucru devine mai bun odată cu înaintarea în vârstă: stima de sine.

Care este vârsta la care stima de sine este la nivelul maxim?


Vârsta de 60 de ani pare a fi cea mai bună pentru stima de sine, potrivit unui articol publicat recent în revista Psychological Bulletin, iar acel sentiment puternic pozitiv poate rămâne la cote înalte pentru un deceniu întreg.

Vârsta mijlocie este pentru majoritatea adulților o perioadă de viață extrem de stabilă în ceea ce privește aspecte precum relațiile și munca. Mai mult decât atât, la vârsta mijlocie, cele mai multe persoane investesc în continuare în rolurile sociale pe care le au, ceea ce ar putea stimula mai departe stima de sine. De exemplu, oamenii au roluri manageriale la locul de muncă, o relație satisfăcătoare cu partenerul și își ajută copiii să devină adulți responsabili și independenți.

Oamenii de știință au avut la baza analizei lor 191 de articole despre stima de sine, care au inclus date de la aproape 165.000 de persoane. Aceștia și-au propus să prezinte în cel mai cuprinzător mod felul în care stima de sine se schimbă odată cu vârsta, examinând o serie de date demografice și grupuri de vârstă diferite.

Prima dată, respectul de sine începe să se dezvolte între vârstele de 4 și 11 ani, pe măsură ce copiii se dezvoltă social și cognitiv și încep să contureze și un simț al independenței. Nivelul tinde să rămână constant, nu să scadă, la adolescenții cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani, după cum arată datele. Aceasta este o descoperire oarecum surprinzătoare, dat fiind faptul că mulți oameni de știință și persoane presupun că respectul de sine scade în timpul anilor adolescenței timpurii, probabil din cauza schimbărilor cauzate de pubertate și a accentului pus pe comparația socială la școală și acasă. Cu toate acestea, noul studiu arată că această bănuială nu este adevărată.

În schimb, stima de sine tinde să rămână la un nivel stabil până la mijlocul adolescenței.

 
După acea perioadă, respectul de sine pare să crească substanțial până la vârsta de 30 de ani, apoi treptat pe parcursul maturității până la vârsta de 60 de ani și rămâne stabil până la 70 de ani.

După această vârstă, datele arată că mulți adulți înregistrează o scădere a stimei de sine, începând de la vârsta de 70 de ani și devenind mai semnificativă în jurul vârstei de 90 de ani.

Vârsta înaintată implică frecvent pierderea rolurilor sociale ca urmare a pensionării și, eventual, a pierderii unui partener, toți aceștia fiind factori care pot influența respectul de sine. În plus, înaintarea în vârstă duce adesea la schimbări negative și în alte surse posibile al stimei de stine, cum ar fi statutul socio-economic, abilitățile cognitive și sănătatea.

Ideea conform căreia acești factori nu par să influențeze oamenii semnificativ până în jurul vârstei de 90 de ani ar trebui să fie încurajatoare. Mulți oameni pot menține un nivel ridicat al stimei de sine chiar și la o vârstă înaintată.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro