Făina de spelta – Beneficii pentru sănătate
Cu o aromă asemănătoare cu a nucilor, făina de spelta te poate ajuta să obții un plus de nutrienți și un gust diferit. Află ce beneficii are consumul frecvent.
Spelta este o cereală cultivată încă din Antichitate, cu un aspect similar cu al grâului, dar o coajă mult mai tare, care protejează conținutul de vitamine din boabele de spelta. Făina de acest tip este ușor dulceagă și are o savoare de nuci. Poate fi utilizată cu succes în cadrul rețetelor care specifică făina integrală pe lista de ingrediente.
Istoricul spelta
Numele științific pentru spelta este Triticum aestivum var. spelta. A fost cultivată inițial în Iran, între anii 5.000 și 6.000 î.Hr. Spelta a fost cultivată în Europa în ultimii 300 de ani, iar în America de Nord a pătruns în ultimul secol. La început era utilizată exclusiv pentru alimentația animalelor, dar gustul plăcut a transformat spelta într-un ingredient al rețetelor pentru oameni. La începutul anilor ’90 era necesar să comanzi spelta integrală pentru ca apoi să o macini pentru a obține făina de spelta acasă. Lucrurile au progresat rapid, iar astăzi pți găsi foarte ușor făina de spelta în orice magazin cu specific naturist. Produsele pe bază de făină de spelta includ biscuiții, prăjiturile, brioșele, pastele, batoanele de cereale sau pâinea.
Cum se gătește cu făina de spelta
La fel ca și grâul, orzul sau secara, spelta este o cereală care conține gluten. Din acest motiv poate înlocui cu succes făina albă de grâu sau pe cea integrală. Gustul obținut nu va fi identic, totuși. Conținutul de gluten din făina de spelta nu este la fel de ridicat precum cel din făina de grău, iar consistența aluaturilor obținute poate fi diferită. Atunci când se prepară pâine cu spelta, este posibil ca aluatul să nu crească la fel de mult sau să se lase în timp ce este la cuptor. De aceea este recomandat să adaugi separat gluten din grâu pentru a te asigura că pâinea are aspectul pe care ți-l dorești.
În restul cazurilor făina de spelta este echivalentul ideal pentru făina de grâu. Poate fi utilizată pentru prepararea prăjiturilor, fursecurilor, brioșelor sau a clătitelor. De asemenea, este utilă pentru a da mai multă consistență supelor de legume sau sosurilor pentru paste.
Spelta integrală poate fi fiartă și consumată simplă sau ca garnitură. O poți folosi la fel ca orezul, inclusiv pentru a prepara un nou tip de pilaf. Combină 3 căni de apă cu o cană de spelta integrală, puțină sare și piper și lasă la fiert la foc mic până când apa a fost absorbită și boabele de spelta sunt moi. O poți combina cu bucăți de friptură, felii de fructe sau legume fierte la aburi.
Profil nutrițional
100g de spelta gătită conțin 246 de calorii, 11g de proteine, 1,6g de grăsimi, 51g de carbohidrați și 7,6g de fibre. Spelta este o sursă excelentă de calciu, magneziu, seleniu, zinc și fier. De asemenea, conține vitamina E și complexul de vitamine B, în special niacină.
Consumul de spelta este ideal pentru a obține o cantitate optimă de fibre. În acest mod îți va fi mult mai ușor să-ți reconturezi silueta fără să apelezi la diete foarte restrictive. Fibrele țin apetitul sub control și reduc poftele pentru alimente hipercalorice. De asemenea, previn fluctuațiile glicemiei și stimulează digestia, prevenind constipația, crampele sau durerile abdominale.
În urma studiilor realizate s-a constatat că includerea în meniul zilnic a produselor pe bază de făină de spelta previne afecțiunile cardiovasculare și reduce riscul de atac de cord.
Care este diferența dintre spelta și grâu?
Din punct de vedere al conținutului de vitamine și minerale, spelta și grâul sunt foarte similare, dar prima are mai multe proteine. Numărul de calorii este asemănător, iar cantitatea de fibre este apropiată.
Făina de spelta și dietele fără gluten
Spelta nu trebuie consumată de persoanele care au o intoleranță la gluten sau suferă de boala celiacă. În unele cazuri se poate consuma o cantitate redusă de spelta fără efecte adverse, dar trebuie să discuți mai întâi cu medicul tău pentru a înțelege dacă poți face o excepție ocazională sau nu.