Trăsaturile unice ale unui creier fericit
Psihologie · Autocunoastere / 28.04.2020

Dopamină, serotonină, oxitocină, endorfine – un creier cu de toate, va rog! Dacă aș putea, mi-aș comanda fericirea la pachet asemenea unui meniu complet de fast-food, gata dichisit cu sosuri și desert.

Am facut tot ce trebuia ca sa fiu fericita si totusi n-am fost.

De cand ma stiu, am plecat urechea la tot ce se zicea ca “trebuie facut in viata ca sa ajungi bine”. Ma gandeam ca daca bifez niste casute prestabilite, fac o imensitate de bine pe unde ma duc – scoala, familie, job, o sa dea intr-o buna zi fericirea peste mine. In capul meu, trebuia sa primesc, din punct de vedere karmic, o dauna totala de iubire si bunastare.

N-a fost asa.

Am primit in schimb o simfonie de lectii care mi-au aratat, the hard way, ca succesul, bucuria si o viata implinita nu vin de la sine, indiferent cat de mult m-am pregatit eu. Toate acestea trebuiau exersate, aplicate si disciplinate intr-o practica zilnica.
 
Cvartetul de chimicale amintit mai sus – dopamina, serotonina, oxitocina, endorfine – este cel responsabil cu fericirea. Creierul e antrenat sa le caute, asa ca uite la ce sa te uiti pentru a avea mai mult din felia ta de bucurie, de acum incolo:

Un creier fericit stie unde sa gaseasca si cum sa creasca experientele semnificative


Stii cum e atunci cand te pierzi total intr-un moment, intr-o pasiune de-a ta si uiti de tot? Timpul nu exista, nu-ti dai seama cand a trecut si ce altceva mai exista pe Pamant, pentru ca esti absolut absorbita de ceea ce faci? Starea aceea se numeste “flow”.

Astfel de experiente optime sunt esentiale pentru fericirea ta deoarece sunt direct legate cu sentimentul de satisfactie. Orele stau in loc si iti ofera un ragaz pentru a te bucura de ceva, fara a simti ca muncesti sau depui un efort pentru asta.

Ca sa traiesti starea de flow fara sa te chinui prea mult, creeaza-ti mici obiceiuri de fericire. In momentul in care creierul tau se asteapta la voiosie, incepe sa rescrie vechiile sale tipare pentru a le determina sa gaseasca mai multe activitati care-i fac placere. Daca decizi sa fii fericita, creierul o sa descopere noi modalitati de a simti fericire.

Un creier voios radiaza recunostinta


Trairile pozitive mici, repetitive si constante au un impact mai mare asupra senzatiei de implinire decat cateva momente epice de succes masurate de-a lungul vietii.
 
“Oamenii care practica dinadins recunostinta au o sensibilitate crescuta a cortexului prefrontal medial, o regiune a creierului asociata cu capacitatile de invatare, gandire rationala si luarea deciziilor”, conform Dr. Psiholog Ellie Cobb. Citește continuarea pe andreearaicu.ro


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro