Te enervezi? Iată cum te poate ajuta asta să fii mai fericit pe termen lung
Nimănui nu îi plac experiențele dureroase sau neplăcute, dar acestea ar putea fi necesare pentru ca noi să ne simțim cu adevărat fericiți, potrivit unei noi cercetări. Fericirea reprezintă mai mult decât a te simți bine tot timpul.
Este vorba și despre unele emoții semnificative și valoroase. Aceste emoții pot include furie sau chiar ură, atât timp cât par a fi reacțiile normale la momentul respectiv. Toate emoțiile pot fi pozitive în anumite contexte și negative în altele, indiferent dacă sunt plăcute sau neplăcute. Iată de ce este bine să te enervezi din când în când!
Ce se întâmplă când te enervezi?
Pentru a studia impactul diferitelor emoții asupra fericirii, Maya Tamir, un profesor în psihologie de la Universitatea Hebrew din Ierusalim, a realizat interviuri cu 2324 de studenți din opt țări. Participanții au fost chestionați cu privire la sentimentele pe care le au în fiecare zi, precum și sentimenele pe care și le-ar dori. De asemenea, au răspuns la întrebări despre simptomele depresiei și satisfacția vieții.
Deloc surprinzător, cei mai mulți participanți la studiu și-au dorit mai multe emoții plăcute și mai puține neplăcute. Dar acest lucru nu a definitivat studiul. De fapt, 11% dintre participanți și-au exprimat dorința de a simți mai puține emoții transcendente, cum ar fi dragostea și empatia, iar 10% doreau să simtă mai multe emoții neplăcute, cum ar fi ostilitatea și ura.
Dar indiferent de tipurile de emoții pe care oamenii și-au dorit să le simtă, de țară sau de cultură, acei participanți ale căror emoții dorite corespondeau cel mai bine cu emoțiile actuale din viața lor au raportat o satisfacție mai mare a vieții și mai puțin simptome ale depresiei.
Pentru persoanele care echivalează satisfacția vieții cu o fericire constantă, acest lucru poate părea ciudat. Dar există momente când aceste tipuri de schimbări emoționale pot fi utile. Cineva care se blochează la auzul știrilor despre violență și război și-ar dori să se simtă furios. Persoanele care vor să renunțe la o relație abuzivă își doresc să își iubească partenerii mai puțin, în ciuda defectelor lor. Uneori, avem nevoie de eliberarea emoțională.
Studiul a analizat doar emoțiile negative, care includ ură, ostilitate, furie și dispreț. Viitoarele cercetări sunt necesare pentru a observa dacă alte tipuri de emoții neplăcute, cum ar fi teama, vina, tristețea și rușinea, sunt tot o parte importantă a unei experiențe bune de viață, însă Tamir bănuiește că da. Aceasta a declarat și că este bine să-ți accepți toate emoțiile pe care le simți.