Nu ai nevoie de mai multe like-uri pe Facebook, ci de mai multă stimă de sine
Psihologie · Autocunoastere / 12.04.2018

Probabil că ai observat deja că devii dependent de postările din social media. Ca orice drog, pare distractiv și inofensiv la început.

Pui câteva poze cu tine și vezi că îți dau prietenii like. Și te simți bine. Însă poți ajunge să te blochezi într-un cerc vicios în care îți dorești feedback pozitiv în mod constant. Și simți că ai nevoie de mai multe like-uri pe Facebook, când, de fapt, ai avea nevoie de mai multă stimă de sine. De ce?

Care este motivul pentru care nu ai nevoie de mai multe like-uri pe Facebook?


Ceea ce îți lipsește este stima de sine, nu aprobarea altora. Dependența de like-uri și atenție reprezintă o problemă serioasă pentru fericirea ta. Dispozitivele îți atrag atenția și, de multe ori, te țin ostatic. Primul pas care te ajută să scapi din asta este realizat prin înțelegerea faptului că bucuria like-urilor reprezintă un simptom al stimei de sine scăzute. Dacă poți învăța să îți stimulezi stima de sine, vei putea rupe lanțurile mentale și emoționale care te leagă. Însă construirea și menținerea respectului de sine nu reprezintă o sarcină ușoară. Va trebui să lucrezi zilnic și să încerci cele mai eficiente sfaturi și tehnici. 

Dacă ai stima de sine scăzută, te poți simți inferior și lipsit de valoare. În caz contrar, percepi propria valoare și ai încredere în sine. Cu alte cuvinte, ar trebui să ai grijă de stima de sine. Este vitală pentru bunăstarea personală, fericire și succes. De multe ori se întâmplă ca fericirea și succesul în viață să depindă de nivelul tău de respect de sine. Ai observat că atunci când cauți în mod constant perfecțiunea, viața te dezamăgește de multe ori? Deși este o idee bună să țintești sus, nu trebuie să te lași prins în capcana perfecțiunii. Acest lucru te poate împiedica să profiți de noi oportunități, precum și să îți blochezi capacitatea de a termina lucrurile. 

Este important și să te concentrezi pe ceea ce faci bine. Dacă te uiți în jur, vei vedea imediat că ceilalți oameni pot face mai multe lucruri mai bine decât tine. Dacă faci aceste comparații, te vei simți în mod inevitabil slab și inferior. Cu toate acestea, nu trebuie să gândești așa. Fiecare persoană este unică. Înseamnă că avem și talente unice. Trucul este să găsești ceea la ce ești bun și să te concentrezi pe acel lucru. Nu încerca să fii bun în toate domeniile.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro