Depresia la femeile de 20 de ani. De ce apare şi cum se tratează?

Autocunoastere / 17.11.2014

Cu zeci de ani în urmă primele simptome ale unui episod depresiv veneau târziu în viaţă, după vârsta de 40 ani. Acum afectează şi adolescenţii

Astăzi, copiii, adolescenţii şi tinerii de 20 de ani se confruntă cu această boală teribilă, într-o formă mai mult sau mai puţin severă, şi asta dintr-o varietate de motive. Iată de ce apare depresia în tinereţe şi ce poţi face pentru a o înfrunta cu brio!

Tinerii de 20 şi ceva de ani din zilele noastre se văd nevoiţi să înfrunte provocări de care părinţii lor nu au avut parte. Chiar dacă, în ţara noastră, comunismul a influenţat dramatic vieţile acestora, actualii tineri se confruntă cu experienţe psihologice şi biologice distincte şi încă unele care, deşi de multe ori nu se compară cu traumele comunismului, predispun totuşi la apariţia episoadelor depresive.


Suferinţa pierderilor, principalul vinovat

Potrivit psihologului american Meg Jay, tinerii de 20 şi ceva de ani traversează o perioadă dificilă presărată cu schimbări şi, foarte important, multe pierderi. Fiind nişte ani marcaţi de incertitudini şi explorări (ale lumii înconjurătoare, dar şi ale sinelui), nu este de mirare că pierderile de tot felul sunt, practic, la ordinea zilei: pe plan amoros, academic, profesional.

Despărţirea de prima mare iubire, incapacitatea de a accede la un program academic mult visat, căutarea carierei perfecte, lipsurile materiale favorizate de salariile mici (specifice celor mai multe joburi new entry) sunt tot atâtea pierderi care lasă o amprentă puternică asupra tinerilor de 20 şi ceva de ani care au senzaţia, dintr-o dată, că sunt complet neputincioşi şi lipsiţi de controlul - pe care cândva îl credeau suprem - asupra vieţii lor.


În plus, s-ar părea că şi factorii biologici joacă un rol important în apariţia depresiei la 20 de ani. Astfel, oamenii de ştiinţă au remarcat că lobul frontal, acea parte a creierului responsabilă de planificare şi gândirea logică, nu se dezvoltă complet până în preajma vârstei de 25 de ani. Aşa se face că tinerii de 20 şi un pic de ani, confruntaţi cu luarea unor decizii majore - unde să se mute, ce carieră să urmeze etc. -, nu sunt încă 100% echipaţi din punct de vedere biologic pentru acestea, situaţie care duce la sentimente de frustrare, anxietate etc.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro