Adevărul despre Blue Monday, cea mai deprimantă zi a anului
Actualitate / 16.01.2023

Care este adevărul despre Blue Monday?A treia zi de luni din ianuarie a fost numită „Blue Monday” (Lunea albastră) și se sugerează că este cea mai tristă zi a anului.

„Lunea albastră” cade în fiecare an în a treia zi de luni din ianuarie. Este, se presupune, cea mai deprimantă zi a anului, adesea atribuită unui cocktail  format din condiții meteorologice proaste, pauza de după Crăciun, finanțe epuizate și rezoluții de neatins de Anul Nou.
 
Haideți să vedem care este adevărul despre Blue Monday - chiar este aceasta cea mai tristă zi a anului? Termenul de „Lunea albastră” a fost inventat pentru prima dată în 2004 de Cliff Arnall, psiholog și vorbitor motivațional, după ce a fost abordat de compania britanică de turism Sky Travel pentru a găsi o formulă care să determine cea mai deprimantă zi a anului. 
Blue Monday a devenit ulterior piesa centrală a unei campanii de publicitate Sky Travel concepută pentru a încuraja rezervările de vacanță care, a sugerat compania, ar atenua o parte din tristețea Blue Monday.
 


Oamenii de știință contestă existența Blue Monday

 
 

Cu toate acestea, calculul lui Arnall a fost respins, aproape în unanimitate, de comunitatea științifică și academică.
„Acest albastru de iarnă este un răspuns firesc la sfârşitul vacanţei de Crăciun şi a festivităţilor, dar patologizarea unor astfel de sentimente normale într-o formă de
depresie acută precum Blue Monday este greşită. Etica este în cel mai bun caz îndoielnică. Nu există nicio dovadă de cercetare credibilă care să arate că Blue Monday este mai deprimantă decât orice altă zi sau chiar cea mai deprimantă zi a anului”, a explicat Craig Jackson, profesor la Catedra de Psihologie a sănătății, de la Universitatea Birmingham City din Anglia. 
 


Statisticile NU îi confirmă existența

 
 
Markeri ai sănătății publice, cum ar fi mortalitatea, absența bolii, morbiditatea psihiatrică și chiar estimările deceselor sau încercărilor de sinucidere nu arată nicio creștere în a treia zi de luni a lunii ianuarie a fiecărui an, în comparație cu alte zile din ianuarie, a mai spus Jackson.
 
"Singurul mod în care această zi poate fi văzută ca fiind mai deprimantă decât altele este datorită faptului că mass-media le spune oamenilor că este Blue Monday și, astfel, poate apărea un efect de profeție auto-împlinită. Oamenii trebuie să știe că acest lucru nu este un fapt științific", a explicat Jackson. 
 


Blue Monday, o găselniță de PR
 

 
Blue Monday, deci, ar trebui să fie considerată nimic mai mult decât o găselniță de relații publice (PR) devenită necinstită, a mai ținut să precizeze Jackson.
 
Cu toate acestea, profesorul Jackson a remarcat că lunile de iarnă pot juca un rol în catalizarea sau creșterea sentimentelor de depresie și anxietate. Tulburarea afectivă sezonieră (TAS), denumită, uneori, „depresie de iarnă”, este un fenomen care afectează 1% până la 10% oameni, în funcție de sondaj, potrivit unei recenzii din 2015 din revista The Physician and 
Sports Medicine.
 

  
Lipsa luminii naturale și a activității fizice, o realitate

 

„Putem spune, simplu, că SAD (seasonal affective disorder – tulburări afective sezoniere) este o formă de depresie, cu simptome variind de la ușoare la majore, care apare, mai ales, în lunile de iarnă, ți care poate fi cauzată sau exacerbată de lipsa luminii naturale, precum și de motive sociale, cum ar fi reducerea activității și a timpului liber și trecerea la zile mai scurte și mai reci”, a explicat Jackson.
 
De asemenea, el a mai sugerat că ar putea exista o legătură între nivelurile de boală și activitatea fizică mai redusă, care ar putea contribui la ratele de depresie în timpul iernii. 
 
Un articol din 2022, publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology a constatat că vremea rece poate scădea imunitatea și îi poate face pe oameni mai sensibili la viruși.
„Totuși, nu există nicio legătură între cei care suferă de SAD și Blue Monday”, a spus Jackson.
 

 
Termenul “Blue Monday”, dăunător


Criticii formulei lui Arnall, care include Fundația pentru Sănătate Mintală, o organizație non-profit din Marea Britanie, au ajuns chiar atât de departe încât au sugerat că termenul Blue Monday ar putea fi dăunător pentru bunăstarea oamenilor.
„Este, cu siguranță, dubios, din punct de vedere etic, să folosiți un truc pentru a înșela o populație, făcând-o să creadă că este aproape destinată să se simtă nefericită atunci când nu trebuie să o facă”, a spus Jackson. 
 

 
Deprimare auto-indusă?

 
 
Ceea ce este mai rău, totuși, este că „noțiunea de Blue Monday poate induce în eroare oamenii care se luptă cu probleme de sănătate mintală și gânduri de sinucidere”, afirmă profesorul Jackson.
În opinia sa, aceștia pot crede, în mod eronat, că sunt predestinați să se simtă deprimați în acea zi sau să presupună că vor se simți mai bine după ce trece Blue Monday.
 
Depresia este o problemă complexă de sănătate. Cifrele publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că aproximativ 280 de milioane de oameni la nivel global suferă, în prezent, de depresie.
 


“Lunea albastră, irelevantă”

 
 
Depresia poate provoca o serie de simptome și poate varia de la ușoară la majoră. De asemenea, are multe cauze, inclusiv chimice, sociale, reacții la circumstanțe dificile, evenimente adverse din copilărie sau experiențe traumatice anterioare, care nu sunt pe deplin înțelese.
 
„Lunea albastră este irelevantă. Oamenii sunt liberi să o ignore și să conteste acest truc stupid, ori de câte ori apare”, ne sfătuiește profesorul Jackson.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro