Depresia: Cum o recunoşti şi ce trebuie să faci ca să scapi de ea

Autocunoastere / 11.12.2014

Este important să ştii că nu toate persoanele care suferă de această tulburare vor avea aceleaşi simptome, avertizează specialiştii. Descoperă sfaturi utile!

Oricine se simte trist ocazional, pentru o perioadă scurtă de timp şi ca reacţie normală la o anumită greutate prin care trece. Însă depresia este o boală care afectează atât modul în care această persoană simte, gândeşte şi acţionează, dar şi corpul ei.

Multe dintre persoanele cu boli depresive nu vor să accepte faptul că au astfel de afecţiuni şi, ca urmare, nu caută tratament. Medicaţia, psihoterapia şi alte metode pot fi eficiente în marea majoritate a cazurilor de depresie.



Care sunt cauzele şi simptomele depresiei?


De cele mai multe ori, depresia este cauzată de o combinaţie de factori genetici, biologici, factori de mediu şi psihologici. Depresia este o tulburare a stării afective, care modifică modul în care trăim şi percepem emoţiile, fiind însă total diferită de ceea ce în mod curent numim o tristeţe trecătoare. Evenimentele traumatice, asocierea cu alte boli cronice, expunerea la stres major, expunerea la diverse forme de presiune din partea societăţii şi chiar istoricul de depresie în familie sunt factori de care trebuie să se ţină cont.


Un episod al depresiei clinice prezintă mai multe simptome fizice, comportamentale şi cognitive care sunt prezente în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puţin două săptămâni. Este important de menţionat faptul că nu toate persoanele care suferă de această tulburare vor avea aceleaşi simptome.

Printre cele mai răspândite simptome ale depresiei clinice se află dispoziţia tristă, diminuarea interesului sau a plăcerii pentru aproape toate activităţile considerate plăcute înainte de episodul depresiv, modificarea greutăţii corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni, tulburările de somn, oboseală, vinovăţia excesivă, diminuarea capacităţii de a gândi, gânduri de suicid, dureri ale unor părţi ale corpului, fobii, abuz de alcool sau alte substanţe.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro