De ce e un compliment să ți se spună că ești leneș?
Psihologie · Autocunoastere / 31.01.2018

Cât de des folosești cuvântul leneș pentru a te descrie? Tindem să ne etichetăm ca fiind leneși, pentru că părinții noștri ne spuneau că suntem astfel dacă nu îi ajutam, dacă nu ne făceam temele.

Acest lucru poate influența viața cuiva și la maturitate. Însă iată care sunt motivele pentru care e un compliment să ți se spună că ești leneș!

De ce nu ar trebui să te superi atunci când îți spune cineva că ești leneș?


Nu ai mai spălat vasele de câteva zile. Trebuia să duci gunoiul de ieri. S-a umplut sacul cu rufe murdare. Și ne considerăm leneși și simțim toate conotațiile negative. Dar am fost cu toții în această situație. Ce-ar fi dacă lenea nu ar fi un lucru rău? Dacă am putea să o acceptăm ca pe o trăsătură bună pe care o avem?


Lenea va exista întotdeauna, așa că de ce ar trebui condamnată atât de tare? Ideaa de a fi leneș este una subiectivă și individuală. Tehnologia modernă ar putea fi acuzată că ne-a transformat în leneși când vine voba de informațiile rapide. Folosim emoji pentru a exprima emoțiile, în loc să scriem cum ne simțim. Putem împărtăși informații cu un click, putem scrie cuiva în loc să răspundem la telefon sau să se întâlnim față în față.

Dar există moduri pozitive în care lenea ne poate ajuta. Lenea este adesea considerată negativă pentru creșterea noastră personală. Aceasta ne oferă șansa de a ne relaxa și de a fi noi fără a fi nevoie să facem următorul lucru de pe listă. Există o mare putere în a nu face nimic, iar dacă putem să ne eliberăm de ideea că ar trebui să facem altceva în schimb, bunăstarea poate avea de câștigat. Pornind de la idee că mintea noastră se află într-o stare de relaxare, aceasta este deschisă în mod natural la idei și acțiuni mai inspirate. Când suntem plictisiți, căutăm stimulare neurală. Putem vedea lucrurile în mod diferit și putem căuta noi modalități de a face lucrurile.


Ne poate ajuta și să fim mai eficienți. Atunci când ai o atitudine leneșă, înseamnă că îți dorești să faci mai puține lucruri. Cu toate acestea, se creează și dorința de a găsi o modalitate mai eficientă pentru a-ți îndeplini sarcinile. Acesta este motivul pentru care mulți dintre cei mai buni inventatori admit că invențiile lor s-au născut din dorința personală de a petrece mai puțin timp făcând o sarcină.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro