Cum poți deveni un ascultător activ
Psihologie · Autocunoastere / 26.06.2019

Probabil că știi deja cât de importantă este comunicarea. Iar o comunicare eficientă îți poate îmbunătăți aproape fiecare fază a vieții.

Abilitățile puternice de comunicare te ajută să reușești în mediul de afaceri și au un impact pozitiv asupra relațiilor tale personale. Iată cum poți deveni un ascultător activ!

Pașii pe care îi poți urma pentru a deveni un ascultător activ


Comunicarea necorespunzătoare poate duce la o mare varietate de provocări, indiferent dacă este vorba despre relații profesionale sau personale. Deși s-ar putea să nu te gândești la ascultare ca la o componentă vitală a comunicării, aceasta este. De fapt, reprezintă jumătate din procesul comunicării. Pentru a fi un comunicator foarte bun, trebuie să înveți cum să asculți. Mai exact, există anumiți pași pe care îi poți urma pentru a deveni un ascultător activ. Dacă poți bifa majoritatea lucrurilor enumerate mai jos, atunci ești pe cale să devii un ascultător activ.

1. Menține contactul vizual


Nu trebuie să te holbezi la cineva. Cu toate acestea, trebuie să menții un contact vizual regulat. Acest lucru este mai important pentru tine decât pentru ceilalți. Când menții contactul vizual constant, ești obligat să acorzi atenție acelei persoane. Este mai greu să fii distrat. De asemenea, îi transmiți celeilalte persoane că te interesează ceea ce spune. 

2. Nu te foi prea mult


Îți schimbi poziția de multe ori, te foiești, te întorci pe toate părțile? Te joci în mod constant cu pixul, te uiți la telefon cât e ceasul sau tresari la fiecare mișcare? Această agitație dă impresia că nu ești interesat de ceea ce spune cealaltă persoană.

3. Nu întrerupe


Aceasta nu este o regulă generală. Dacă ai nevoie de explicații suplimentare, ar trebui să întrebi politicos. Nu ar trebui să întrerupi pe cineva în mijlocul propoziției doar pentru a-ți face cunoscută părerea. Ar trebui să asculți, nu să vorbești.

4. Analizează indiciile non-verbale


O mare parte din comunicare are loc într-o manieră non-verbală. Acest lucru înseamnă că poți să îți dai seama de multe lucruri din ceea ce spune o persoană prin limbajul corpului său, nu doar prin cuvintele pe care le spune. Urmărește indiciile non-verbale pe care le oferă cealaltă persoană în timp ce vorbește. Dacă nu se simte confortabil, s-ar putea să se fâstâcească. Dacă este nervoasă, s-ar putea să nu te privească în ochi. Aceste tipuri de indicii non-verbale te pot ajuta să te concentrezi asupra modului în care se simte cealaltă persoană.

5. Repetă și clarifică


Atunci când îți vorbește cineva, probabil că nu are o exprimare atât de clară pe cât ți-ai dori. Atunci când este nevoie, repetă ceea ce a spus cealaltă persoană și clarifică ceea ce a transmis. Acest lucru îi oferă persoanei celelalte posibilitatea de a spune concret ceea ce vrea să transmită. De asemenea, îi arată că îți pasă suficient pentru a pune întrebări și pentru a te asigura că înțelegi.

6. Susține conversațiile


Când cineva se străduiește să atingă toate punctele unei conversații, este important să susții conversația cu diferite întrebări și fraze, pentru a oferi o încurajare ușoară sau pentru a obține mai multe detalii. Nu ar trebui să întrerupi, dar atunci când o persoană se află în mijlocul unei povestiri și se oprește, poți să întrebi ce s-a întâmplat în continuare sau cum a reacționat. Nu trebuie să pară că preiei conversația, ci că încurajezi persoana care vorbește să continue.

7. Validează


Revenind la modul în care toți oamenii încearcă să fie înțeleși, este o idee bună să validezi persoana cu care vorbești. Când zici că o înțelegi sau că ai fi reacționat la fel într-o anumită situație, o ajuți pe acea persoană să simtă că ești de partea sa. Acest lucru va consolida încrederea dintr-o relație.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro