Ce tipuri de anxietate există?
Anxietatea poate îndepărta cu adevărat fericirea din viața ta dacă nu știi cum să o gestionezi. Există multe tipuri de anxietate, care pot apărea și care pot face să dispară momentele bune din viață. Iată cum le poți recunoaște!
Ce tipuri de anxietate ar trebui să cunoști?
Anxietatea este o emoție care poate varia în intensitate, de la un sentiment ușor incomod la un sentiment care te face să nu poți interacționa cu nimeni. În termeni simpli, anxietatea este îngrijorătoare. Modul în care ne îngrijorăm sau ne stresăm este cel care crește sau scade nivelul anxietății. Mai jos, poți regăsi câteva tipuri de anxietate.
1. Anxietatea generalizată
Anxietatea generalizată este una dintre cele mai frecvente tipuri de anxietate. Pe scurt, anxietatea generalizată este descrisă ca fiind un sentiment excesiv și exagerat de îngrijorare cu privire la evenimentele de zi cu zi, fără motive evidente. Când vine vorba despre aceasta, stresul tot stres se numește, indiferent dacă îngrijorările tale sunt valide sau nu. Evenimentele pot fi benigne și simple. Cu toate acestea, îți pot provoca multă furie.
Anxietatea generală are capacitatea de a diminua calitatea vieții, pe măsură ce crește în intensitate. Grijile sunt normale din când în când în viața fiecărei persoane. În momentul în care grijile se transformă în stres și îți strică ziua, acest tip de anxietate începe să-ți fure viața.
2. Tulburarea obsesiv-compulsivă
Persoanele care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă pot avea gânduri obsesive și comportamente compulsive, repetitive. Unele persoane diagnosticate au atât obsesii, cât și constrângeri. În cazul acestei afecțiuni, gândurile și acțiunile tale par incontrolabile. De aceea, te simți incapabil să funcționezi în mod normal, lucru care are un efect important asupra tuturor aspectelor din viața ta. Munca, școala și relațiile au de suferit din cauza fixațiilor tale. Gânderile obsesive pot varia de la nevoia ca lucrurile să fie într-o anumită ordine la frica de a te răni. Obiceiurile compulsive pot include spălarea repetată a mâinilor, verificarea luminilor de mai multe ori decât este necesar. Aceste comportamente sunt diferite pentru fiecare persoană, însă le pot afecta pe persoanele iubite. Această afecțiune tinde să fie mai evidentă, deoarece comportamentele sau gândurile prezente încurajează pacienții să facă lucrurile într-un fel anormal.
3. Tulburarea de anxietate socială
Anxietatea socială apare atunci când gândurile sau interacțiunile efective cu alte persoane provoacă anxietate irațională. Temerile iraționale pot apărea dintr-o varietate de motive. Ne îngrijorăm cu privire la cum se va desfășura o interacțiune, dacă ne vor judeca oamenii, dacă ne vom simți jenați, dacă vom spune ceva greșit. Anxietatea socială izolează persoanele care suferă de această afecțiune. Iar acest lucru perpetuează în continuare ciclul nesănătos de a întări temerile delirante din cauza izolării.
4. Tulburarea de stres post-traumatic
Aceasta este o afecțiune care provoacă sentimente intense de frică sau neajutorare. Problema cu această afecțiune este că traumele sunt relative. Ceea ce este traumatizant pentru o persoană poate să nu fie traumatizant pentru o alta. Tragediile neașteptate, cum ar fi decesele, pierderea unei persoane dragi, dezastrele naturale, sunt evenimente pe care societatea le consideră traumatice. Când tulburarea de stres post-traumatic provine din expunerea la relații intime sau experiențe intime abuzive, semnele de avertizare s-ar putea să nu fie recunoscute sau să fie greșit diagnosticate. Unele simptome comune includ șocul, furia, nervozitatea și frica. De obicei, simptomele apar în 3 luni de la incidentul traumatic.
5. Agorafobia
Agorafobia este afecțiunea în cadrul căreia oamenii evită locurile sau situațiile care cred că le vor crea panică prin declanșarea unor sentimente de neajutorare și jenă. Anxietatea este cauzată de teama că nu există nicio modalitate ușoară de a scăpa de situația care declanșează panica. Simptomele agorafobiei se concentrează pe teama de a părăsi casa, ceea ce creează grijile pentru mulțimi și spații închise. Atunci când frica ta este atât de copleșitoare încât ți se pare imposibil să ieși din casă, nu mai poți funcționa corect ca om, calitatea vieții tale scade, lucruri care pot duce la izolare și depresie.
Orice tip de anxietate ar fi prezent în viața ta, trebuie să îți dai seama că există lucruri pe care le poți face pentru a atenua simptomele prezente. Probabil simț că ești închis în propria închisoare. Vestea bună? Este la tine cheia celulei în care ești închis. Cu angajament și atenție, poți ameliora simptomele și, în cele din urmă, regăsi pacea interioară. Și ajutorul profesioniștilor poate fi util în multe cazuri.