Ce se întâmplă în corpul tău când ești deprimată
Pentru multe persoane, depresia poate face dificilă chiar și o zi obișnuită. Pentru alții, semnele nu sunt la fel de evidente. De fapt, depresia este o afecțiune atât de complexă, încât este posibil să fii deprimată fără să realizezi. Cei mai mulți oameni cred că singurul simptom al depresiei este tristețea intensă sau cronică. Multe persoane ignoră simptomele fiziologice. Iată câteva dintre acestea!
Schimbările care au loc în corpul tău când ești deprimată
1. Ești obosită
Cu toții ne simțim extenuați din când în când. Dar te simți obosită în mod inexplicabil chiar și atunci când te culci devreme? Acesta ar putea fi un semn al depresiei cronice. Oboseala reprezintă unul dintre cele mai răspândite simptome ale tulburării depresive. Cel mai frecvent poate fi observată o epuizare fizică sau un nivel redus de energie.
2. Ai dureri
Pe lângă oboseală, oamenii care suferă de depresie experimentează și dureri. Stresul creează tensiune în mușchii corpului, aceasta fiind explicația pentru care unii oameni observă o tensiune la nivelul gâtului, spatelui sau articulațiilor. Durerea de-a lungul coloanei vertebrale este obișnuită la persoanele care suferă de depresie. Toată această tensiune poate influența și postura ta. Umerii încep să cadă înainte, la fel și capul, iar această postură este adesea asociată cu lipsa de încredere sau stimă de sine.
3. Ai dureri de cap
Tensiunea din corp poate provoca și alte dureri. Nu este deloc neobișnuit ca depresia să vină însoțită de dureri de cap. Depresia afectează neurotransmițătorii și neurohormonii care, pe termen lung, pot influența răspunsul la stres, răspunsurile inflamatorii și funcționarea altor sisteme din organism. Există o relație puternică între depresie și migrene. Persoanele care au migrene sunt de două-trei ori mai susceptibile de a suferi de depresie. Migrenele și depresia au fundamente comune în creier, care se pot dezvolta din cauza factorilor de mediu, a cauzelor genetice sau a unei combinații a acestora.
4. Ai probleme cu somnul
Indiferent dacă îți vine să te culci în mijlocul zilei sau stai întinsă pe pat și nu poți să adormi la trei dimineața, modelul somnului tău poate dezvălui multe despre starea sănătății tale mintale. Trezitul prea devreme, stările dese de somnolență, insomnia și somnul neliniștit, însoțite de o tristețe care nu pare să dispară, ar putea fi un semn al depresiei clinice. În cazul în care simptomele persistă mai mult de două săptămâni, ar trebui să ceri ajutorul unui expert, cum ar fi un terapeut sau un psihiatru.