Ce înseamnă, de fapt, să ierți cu adevărat: între renunțare și vindecare
Psihologie · Autocunoastere / De Mihaela Popescu, 21.04.2025

Iertarea e deseori confundată cu uitarea. Cu acceptarea oarbă. Cu ștersul durerii de parcă nici n-a fost.

Dar iertarea nu înseamnă să negi ce ai simțit. Nici să te forțezi să treci mai departe înainte să fii pregătit(ă). Iertarea nu e un gest pentru celălalt. E, mai întâi, un gest profund pentru tine. O alegere de a nu mai purta o povară care nu-ți mai folosește la nimic, în afară de a te ține pe loc.

Iertarea începe când nu mai vrei să te răzbuni


Nu înseamnă că nu mai doare. Dar înseamnă că nu mai vrei să rănești înapoi. Că renunți la gândul că suferința celuilalt ar putea să-ți aducă liniște. Că înțelegi, la un moment dat, că durerea nu se compensează cu altă durere. Și că puterea ta nu stă în ce îi poți face celuilalt, ci în cum alegi să nu te mai distrugi pe tine, continuând să cari ura.


Iertarea nu e același lucru cu reîntoarcerea


Poți ierta fără să reiei o relație. Poți ierta și să alegi distanța. Poți ierta și să nu mai vrei să fii acolo. Pentru că iertarea e despre eliberare, nu despre compromis. E despre a spune: nu mai țin în mine povestea asta, dar nici nu o vreau din nou în viața mea. E despre a face loc pentru liniște, nu despre a ignora ce te-a rănit.

Iertarea nu se grăbește


Nu există un moment perfect în care ești „gata să ierți”. Există, în schimb, un proces. Uneori durează luni. Alteori ani. Iertarea nu vine la comandă. Nu e un checklist. E un drum de la furie la înțelegere, de la resentiment la acceptare. Și e în regulă să dureze. Pentru că e mai important să fie sinceră decât rapidă.


Iertarea nu înseamnă să spui că ce s-a întâmplat a fost în regulă


Iertarea nu anulează greșeala. Nu o scuză. Nu o justifică. Doar spune: aleg să nu-mi mai construiesc viața în jurul acestei răni. Aleg să merg mai departe fără să mă definesc prin durere. Aleg să-mi recuperez puterea. Să nu mai las acel episod să-mi scrie povestea.

Uneori, iertarea e un act de curaj interior


Să ierti pe cineva care nu și-a cerut scuze. Să ierti când nu ai primit niciodată o explicație. Să ierti în lipsa unui gest de împăcare. Asta e poate cea mai grea formă de iertare. Dar și cea mai profundă. Pentru că atunci nu o faci pentru altul. O faci pentru liniștea ta. Pentru somnul tău. Pentru inima ta care vrea să bată fără greutate.


Vindecarea nu vine imediat după iertare. Dar nu vine fără ea


Iertarea nu vindecă totul pe loc. Uneori, după ce ierți, începe abia adevărata luptă cu ce a rămas în tine. Dar e un pas esențial. Pentru că iertarea e ca o ușă deschisă. Vindecarea intră pe acolo, încet, cu răbdare. Și îți reconstruiește sufletul fără grabă, dar cu sens.

Renunțarea nu e abandon. E eliberare


Poate trebuie să renunți la relații, la gânduri, la așteptări, la un vis care nu s-a împlinit. Poate e nevoie să spui „nu mai pot” ca să poți, în sfârșit, respira. Iertarea adevărată vine deseori în același timp cu această renunțare. Nu pentru că nu îți pasă. Ci tocmai pentru că îți pasă – de tine, de pacea ta, de viitorul tău.


Să ierți cu adevărat nu înseamnă să uiți ce s-a întâmplat. Înseamnă să-ți alegi cu grijă ce mai vrei să porți cu tine. Înseamnă să-ți spui: am fost rănit(ă), dar nu vreau să rămân definit(ă) de acea rană. E o alegere zilnică. O respirație mai profundă. Un gând mai blând. O inimă care, ușor-ușor, învață să se deschidă din nou.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro