12 curiozități despre comportamentul uman dezvăluite de un psiholog pe TikTok. Postările sale au devenit virale
Creierul uman este fascinant și complex, iar oamenii de știință încearcă și în prezent să îi descifreze misterele.
Din dorința de a face puțină lumină, din punct de vedere psihologic, terapeutul Elisabeth Donatella, cunoscută drept Coach Lisy, a început o serie de video-uri educaționale pe TikTok. Seria se numește „Adevăruri psihologice pe care nu le știai despre tine” și a devenit virală pe rețeaua de socializare.
Iată câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le știi despre comportamentul tău, potrivit psihologului:
1. Creierul tău vrea să fii leneș. Conservarea energiei este prioritatea numărul unu pentru creier și este un lucru esențial pentru supraviețuire.
2. Este nevoie de cinci lucruri pozitive pentru a contracara un lucru negativ. Creierul tău se concentrează asupra detaliilor negative mai mult decât asupra celor pozitive. De aceea uiți rapid când cineva te laudă, dar îți amintești pentru mult timp atunci când cineva te critică.
3. Ești programat să iubești cel mai mult muzica pe care ai ascultat-o în liceu.
Melodiile care îți plac cel mai mult duc la eliberarea dopaminei în creier și a altor substanțe care îți dau o stare de bine. Perioada de vârstă cuprinsă între 12 și 22 de ani o simțim ca fiind cea mai importantă și avem tendința de a prețui cel mai mult amintirile din această etapă, inclusiv cele în materie de muzică.
4. Uiți adesea de ce ai intrat într-o cameră imediat ce ai trecut de ușă. Este cunoscut drept „efectul ușii”, iar faptul că uiți de ce ai intrat în acea cameră are legătură cu schimbarea mediului în care te afli.
5. Avem tendința de a copia, fără să conștientizăm, gesturile oamenilor cu care interacționăm. Obiceiul de a mima comportamentul celorlalți îi face pe aceștia să ne placă mai mult. Este numit efectul cameleon și se poate manifesta prin copierea posturii, a expresiilor faciale, a intonației sau chiar și a accentului.
6. Mâncarea preparată de altcineva ți se pare mai gustoasă decât mâncarea preparată de tine. Motivul este acela că deja te-ai săturat de miros până când mâncarea pe care ai preparat-o este gata.
7. Dai mai încet volumul radioului atunci când conduci în locuri care nu îți sunt cunoscute. În momentele în care îți concentrezi atenția pentru a asculta, ești mai puțin atent la informațiile vizuale pe care creierul le primește. Acesta este și motivul pentru care oprești muzica în mașină când încerci să parchezi.
8. Nu iei de obicei ultima felie de pizza sau ultimul chips atunci când ești împreună cu un grup de persoane pentru că simți că nu ai acest drept. Specialiștii au descoperit că acest fenomen apare adesea în grupuri restrânse și este o dovadă de altruism.
9. Te simți mai fericit când ești ocupat. Deși creierul preferă să fii leneș pentru a conserva energie, ai o stare de împlinire atunci când duci la bun sfârșit o sarcină. După fiecare obiectiv realizat, la nivelul creierului este eliberată dopamină.
10. Găsești mai ușor soluții când încerci să rezolvi problemele altora decât pe ale tale. Poți privi în ansamblu și sunt eliminate barierele emoționale și personale care te împiedică să vezi cele mai bune soluții în cazul tău.
11. Faptul că ești uituc este un semn de inteligență. Cercetătorii sunt de părere că a uita este la fel de important ca a memora. Memoria slabă pe termen scurt este un mecanism prin care creierul face loc informațiilor relevante.
12. Dacă ești tot timpul în întârziere înseamnă că ai tendința de a subestima cât timp durează să îndeplinești o acțiune. Este numită eroare de planificare și unele persoane sunt mai afectate de această problemă decât altele.