11 obiceiuri surprinzătoare ale persoanelor care își ascund depresia
Psihologie · Autocunoastere / 22.02.2019

Credeai că depresia se caracterizează prin simptome evidente precum tristețea, hainele negre sau plânsul? Este o afecțiune mult mai complexă și nu este atât de simplu să-ți dai seama când cineva are această problemă.

Depresia este o afecțiune psihologică gravă care poate avea un impact negativ asupra comportamentului, reacțiilor și gândurilor. Este acel sentiment persistent că ești amorțită și epuizată. Ai putea posta o poză pe Facebook în fiecare zi, dar nu vei vorbi cu prietenii sau familia folosind drept scuză oboseala sau faptul că ești ocupată. Lipsa conversațiilor și a interacțiunii utile cu persoanele la care ții poate cauza senzația de singurătate și în cele din urmă depresia. Stresul constant este un alt factor care favorizează această afecțiune, la fel ca și alcoolul, diferite medicamente, evenimentele din trecut sau factorii genetici.

 
Iată care sunt obiceiurile surprinzătoare care pot semnala depresia:

 
1. Ești o persoană expresivă și talentată

Nu înseamnă că tristețea te face mai talentată, ci dacă ești deprimată ai tendința să fii mult mai expresivă când ți se dă șansa să te manifești într-un domeniu care îți place. Există numeroase exemple de artiști care s-au confruntat cu depresia și au reușit să o depășească. Poate i-a ajutat să conștientizeze lucrurile la un nivel mai profund și le-a făcut operele sau jocul scenic să fie caracterizate de emoții reale și pătrunzătoare.

 
2. Mereu ești pregătită pentru ce e mai rău

Ești pregătită ca lucrurile să nu meargă bine și îți poți imagina o multitudine de scenarii care pot aduce eșecul, dar asta nu înseamnă că te va durea mai puțin.

 
3. Ai o alimentație neobișnuită

Uneori nu mănânci nimic o zi întreagă, iar în alte zile mănânci prea mult. Emoțiile au un impact ridicat asupra obiceiurilor tale alimentare.

 
4. Nu vrei să pierzi controlul

Nu ai încredere în nimeni pe deplin. În plan emoțional te simți nesigură și nici nu crezi că există vreo persoană care să-ți vrea binele cu adevărat. Preferi o abordare extrem de precaută și menții distanța.

 
5. Încerci să găsești o semnificație în orice

Te îndoiești de tot ce te înconjoară și faci tot ce poți pentru a găsi răspunsurile de care ai nevoie. Vei încerca să găsești semnificația și motivul pentru care se întâmplă fiecare lucru.

 
6. Nu ai de ales când vine vorba despre analiză

Mintea ta nu este un loc ordonat, ci simți că înoți fără direcție într-un râu de gânduri, care nu se oprește niciodată, indiferent ce faci.

 
7. Știi să-ți ascunzi emoțiile

Te pricepi foarte bine să-ți ascunzi sentimentele. Este ca și cum porți o mască pe care dacă o lași să stea prea mult timp va deveni fixată și vei uita cum arăți de fapt și ce impact au lucrurile asupra ta, dincolo de fațada calmă pe care vrei să o afișezi.

 
8. Ai un mecanism riguros de protecție

Ai ridicat numeroase ziduri pentru a nu-i lăsa pe ceilalți să pătrundă. Poți ascunde totul de ei, dar asta nu te face fericită sau calmă, ci te adâncește în vâltoarea gândurilor.

 
9. Nu ceri ajutorul nimănui

Nu te bazezi decât pe propriile forțe când trebuie să rezolvi ceva, în loc să ceri ajutorul familiei sau al prietenilor. Ești obișnuită să ai grijă de tine și nu știi cum să te apropii de ceilalți dacă ai nevoie de sprijin.

 
10. Ai un program de somn neobișuit

Uneori îți petreci toată ziua în pat, iar în alte zile nu dormi deloc. Îți este foarte greu să-ți faci un program clar de somn.

 
11. Plângi după ajutor, în secret

Cu toții avem nevoie din când să vorbim cu cineva despre ceea ce ne supără și chiar să plângem pe umărul cuiva, dar tu plângi în secret. Nu ceri ajutorul celorlalți, deși ai foarte mare nevoie de el.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro