Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată
Vrei să rămâi însărcinată, însă nu știi ce analize se fac înainte? Dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie ne explică ce trebuie să faci!
Îngrijirea în perioada preconcepției poate îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată, de a avea o sarcina sănătoasă și un copil sănătos. Îngrijirea preconcepției trebuie să înceapă cu cel puțin 3 luni până la 6 luni înainte să rămâneți însărcinată. Unele femei însă au nevoie de mai mult timp pentru a-și pregăti organismul pentru sarcină. Discutați și despre sănătatea partenerului dvs.
Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată?
La vizita preconcepționala medicul poate recomanda câteva analize medicale:
-Hemoleucograma completă
-Grup și Rh pentru ambii parteneri pentru a vedea dacă există incompatibilități
-Test de urină
-Urocultura
-Sceening pentru infecții genitale
-Screening BTS
-Test Papanicolau
-Profilul TORCH. Testul "TORCH" reprezintă un grup de analize de sânge ce determină titrul de anticorpi, ce măsoară prezența de anticorpi împotriva unui grup specific de boli infecțioase ce pot duce la apariția de malformații la bebeluș dacă nu avem imunitate și infecția apare în timpul sarcinii și concentrația lor în sânge. Profilul TORCH cuprinde: Infecția cu toxoplasmă, numită și toxoplasmoza; Alte infecții, cum ar fi hepatită B, hepatită C, sifilisul și varicelă-herpes zoster, SIDA;Rubeolă; Citomegalovirusul sau CMV;Virusul herpes simplex
- Examinarea sânilor, În special dacă aveți peste 35 de ani
În funcție de factorii dvs. de risc genetici, medicul dvs. v-ar putea recomanda să consultați un specialist în genetică. Consilierea genetică poate fi recomandată dacă există un istoric familial al unei afecțiuni genetice, malformație congenitală, modificări cromozomiale sau cancer, una sau mai multe pierderi de sarcini, nașterea unui făt mort sau a unui copil care a decedat ulterior un copil cu o problemă moștenită cunoscută, malformație congenitală sau handicap intelectual, mama are peste 35 de ani.
De asemenea trebuie să discutați cu medicul despre problemele cronice de sănătate care pot afecta sarcina, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene, obezitate, depresie, tulburări de alimentație și astm.
Medicul vă va sfătui să:
Începeți administrarea acidului folic
Să evitați consumul de alcool, tutun, droguri
Să evitați consumul de medicamente sau ceaiuri din plante la care nu sunt cunoscute efectele adverse în sarcină
Să mențineți o greutate normală
Să mergeți la un control stomatologic și să rezolvați problemele dentare înainte de sarcină.