Relațiile familiale între tradiție și modernitate
Mama și copilul · Familie / 15.02.2018

Se spune că ne putem alege prietenii, dar nu și familia sau rudele. Adevărat. Oricum, în zilele noastre, relațiile de familie sunt diferite de ceea ce au fost, cândva. Alte timpuri, alte obiceiuri.

Exodul rural, apariția individualismului, viața dezordonată, precum și însăşi natura familiei reprezintă realități, care, au contribuit, atât la schimbarea structurii familiei, cât și la relațiile reciproce dintre membri.

În trecut, familiile erau, în cea mai mare parte, numeroase. Condițiile de viață, diferite, făceau, ca “celula familială” să constituie o formă de siguranţă, spre care te puteai întoarce în cazul apariţiei vreunei probleme, a unei crize. De asemenea, ea reprezenta o referință. Majoritatea membrilor trăiau, într-un anumit fel, aproape unul de celălalt, facilitând astfel relațiile. Neînțelegerile formau, de asemenea, o parte a realității, dar modalităţile de a le soluţiona și de “a trece cu buretele” peste ele, erau evidente: era familia noastră. 
În cursul ultimelor decenii, structura tradițională a familiei a suferit transformări majore. Altădată, aceasta includea bunici, unchi/mătuși, veri, părinți, frați/surori, nepoate/nepoți etc., într-un mare cerc, adesea ţesut și strâns, în care toţi îşi strângeau coatele pentru “a trece peste mări şi ţări”.

Astăzi, deși încă prezentă, vedem tot mai mulți oameni "singuri", fără o adevărată familie, apropiată sau spre care să se îndrepte. Ne construim viața, ne întemeiem o familie din prieteni și apropiaţi. Uneori, chiar cu ajutorul  revoluției tehnologice, alcătuim o familie virtuală.
Sub un aspect pozitiv, aceste relații ne satisfac necesităţile ca și familia tradițională. În plus, deoarece membrii sunt aleși, există şanse mai mari ca ei să corespundă valorilor și stilului nostru de viață. La o primă vedere, relațiile sunt astfel facilitate. Totuși, legăturile sunt adesea mai efemere, întrucât prietenia se poate rupe mult mai ușor, decât legăturile de sânge. 
În urma unor dezacorduri este posibil să renegi un membru al familiei, dar va rămâne, întotdeauna o legătură invizibilă. De exemplu, părinții vor fi întotdeauna, părinții noștri, indiferent dacă ne place sau nu.

Scăderea ratei natalității a avut şi ea, ca rezultat, diminuarea numărului familiilor. Actualmente, posibilitățile oferite de viață și mobilitatea indivizilor contribuie de asemenea la îndepărtarea membrilor unei familii deja reduse la număr. Și atunci unde să găsim înţelegere, confort, siguranţă? La prieteni, colegi și familia imediată pe care o construim ca adulți. Este și mai important în această situație să dedicăm timp și energie pentru a consolida aceste legături.

Cu toate acestea, în ultimii ani asistăm la o anumită schimbare. Oamenii simt din ce în ce mai mult nevoia de a petrece timp cu cei din jurul lor, inclusiv cu familia. De asemenea, rata natalității a înregistrat creșteri. Putem justifica acest fapt prin apariția unor organizații și a unor evenimente dedicate familiei, indiferent de formă. Este bine să-ţi construieşti viaţa, să-ţi  atingi obiectivele personale și profesionale, dar dincolo de toate acestea,  multe persoane simt nevoia de contacte umane, de referințe, de posibilitatea de a se întoarce spre cei care contează și care le sunt dragi. Tendința este chiar de a încerca prin diferite mijloace să se mențină legăturile între părinții separați, pentru a permite copiilor să crească într-un mediu familial mai bogat. În cele din urmă, politicile vizând protecția copilului militează tot mai mult în favoarea remedierii diverselor deficiențe prezentate de părinţi pentru ca legătura de familie cu copiii să nu fie distrusă. 

Se impune să ne amintim că familia noastră, cei dragi sau ceea ce constituie cercul nostru, reprezintă o bogăție, care trebuie menținută – iar, comunicarea şi timpul de calitate sunt baza ei. Nimic nu este câștigat și trebuie să lucrăm pentru a consolida aceste legături. Desigur, nu există situații sau relații perfecte. Nu ne putem înţelege perfect cu toţii şi nici nu avem aceleaşi viziuni şi valori, dar dincolo de aceasta, nimeni nu îşi cunoaşte viitorul… Este greșit să credem că omul reprezintă o ființă făcută să evolueze individual. Nevoile cărora apropiaţii noştri le răspund sunt esențiale și de multe ori, permit să se avanseze mult mai ușor în viață...
 
Disclaimer: Acest articol a fost scris de Butman Doina Ana, în urma concursului publicat pe 1 februarie 2018. IMedia nu poate fi trasă la răspundere pentru conținutul articolelor în totalitatea lor sau doar pentru o parte a acestora si este absolvit de orice răspundere civilă sau penală cu privire la acestea. 
  
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro