Diferența de vârstă ideală între frați: avantaje și dezavantaje pentru fiecare interval
Mama și copilul · Familie / 27.12.2019

Dacă știi sigur că vrei să ai mai mulți copii momentul în care decizi să devii din nou mamă este foarte important. Diferența de vârstă ideală între frați este influențată de numeroși factori. Află ce trebuie să iei în calcul dacă te gândești la următoarea sarcină.

Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare interval de vârstă dintre frați și precis vei realiza că anumite aspecte sunt decisive când iei hotărârea de a-ți mări familia. De exemplu, la o diferență mică de vârstă frații își vor putea împrumuta hainele sau le poți ajusta rapid, dar ai putea fi mai obosită pentru că nevoile lor vor fi similare. O diferență mai mare de ani poate garanta o sarcină și o naștere cu mai puține probleme, dar poate crea gelozie între frați sau un regres temporar al copilului mai mare. Diferența de vârstă ideală între frați nu este identică pentru fiecare familie și va influența atât sănătatea ta, cât și dinamica mediului de acasă. 
Specialiștii îți detaliază beneficii și lucruri mai puțin plăcute pentru fiecare interval, dar important este să știi că te poți adapta și poți avea copii fericiți. Acest factor nu determină întregul echilibru familial, ci te poate direcționa spre activități utile sau modalități creative de a te juca și de a-ți împărți timpul.

 
Iată cum determini diferența de vârstă ideală între frați în funcție de prioritățile familiei tale și starea organismului tău:

 
1. O diferență de un an

Cu o diferență atât de mică sunt șanse foarte mari ca frații să fie apropiați, dar poate fi dificil pentru tine.
 
Avantaje:
- vei deveni foarte eficientă în ceea ce privește schimbatul scutecelor, baia și alte activități zilnice, fiind probabil să ai mai mult timp disponibil pentru alte activități alături de copii tocmai pentru că ți-au intrat în reflex gesturile esențiale;
- copilul mai mare nu va fi afectat prea mult de această schimbare: este încă prea mic pentru a deveni gelos sau a avea o reacție de respingere și nici nu a avut parte de atenția exclusivă a părinților mai mulți ani;
- copiii se vor înțelege mai bine: vor apărea mai rar certuri, pot avea aceeași prieteni, se vor uita la aceleași emisiuni sau se vor juca împreună.
 
Provocări:
- nu poți reutiliza pătuțul, căruciorul sau alte lucruri esențiale:
- va fi o perioadă dificilă pentru organismul tău: corpul tău nu va avea timp să se refacă total, iar nivelul de calciu și fier poate fi foarte scăzut. Este posibil să te simți foarte obosită și vei avea un risc mai mare de a naște prematur. În plus, studiile realizate au identificat un risc crescut de autism pentru cel de-al doilea bebeluș care se naște la un interval de un an față de primul.
- va trebui să-ți împarți atenția: va fi mai greu să creezi o apropiere față de cel de-al doilea bebeluș când trebuie să te ocupi constant de amândoi copiii.

 
2. O diferență de 2 ani

Copiii vor putea în continuare să realizeze activități împreună, iar organismul tău se va reface în mod optim.
 
Avantaje:
- organismul tău este pregătit pentru a doua sarcină;
- ai un risc scăzut de complicații în timpul celor 9 luni, iar bebelușul nu va avea o greutate prea mică;
- ai mai multă încredere în abilitatea ta de a avea grijă de copii.
 
Provocări:
- gelozia între frați poate fi mai intensă: rivalitatea se va acutiza în acest interval;
- poate avea loc un regres pentru copilul mai mare: se întâmplă adesea că fratele sau sora mai mare să revină la obiceiurile pe care credeai că le-a depășit după nașterea bebelușului;
- poți avea parte de haos până când vei reuși să creezi o armonie între nevoile noului născut și ale copilului de doi ani care solicită și el o parte din timpul și grija ta.

 
3. O diferență de 3 ani

În cazul acestui interval va fi probabil mai ușor să ai grijă de copilul mai mare, chiar dacă bebelușul îți solicită multă energie.
 
Avantaje:
- ai cel mai mic risc de complicații în momentul nașterii;
- tu și viitorul bebeluș veți fi expuși unor riscuri de sănătate mult mai reduse;
- copilul mai mare va avea un anumit grad de independență și se poate juca în timp ce ai grijă de bebeluș.
 
Provocări:
- vei fi în continuare foarte ocupată: poate fi o diferență destul de dificilă pentru că fratele mai mare nu poate avea complet grijă de el și are nevoi care nu sunt îndeplinite la fel de simplu ca în cazul unui nou născut;
- gelozia dintre frați poate deveni o problemă pentru că fratele mai mare va observa că nu are parte de la fel de multă atenție ca și bebelușul.

 
4. O diferență de 4 ani sau mai mult

Odată ce ai început să uiți de nopțile nedormite și de schimbatul neîncetat al scutecelor probabil că gândul la o nouă sarcină ți se pare din ce în ce mai interesant.
 
Avantaje:
- vei avea parte de mai mult timp separat cu fiecare copil;
- copilul mai mare se va adapta mai ușor la această schimbare și va fi interesat să se apropie și să aibă grijă în mod delicat de bebeluș;
- copilul mai mare te poate ajuta uneori.
 
Provocări:
- complicațiile la naștere apar mult mai des, mai ales dacă ai peste 35 de ani;
- s-ar putea să-ți lipsească timpul liber pe care îl aveai pentru că primul copil deja se descurca singur cu anumite activități sau mergea la grădiniță;
- va fi puțin mai dificil să faci copiii să se apropie pentru că nu vor avea activități comune, ci va trebui probabil să îți împarți timpul cu partenerul de viață pentru ca fiecare copil să aibă parte de lucrurile care îi plac.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro