11 reguli pentru mămici de pitici
Mama și copilul · Familie / 15.02.2018

Ca să pot relata ce înseamnă pentru mine să fii un părinte cool (că tot se poartă), ar trebui să vă spun că înainte de a fi mamă, copii erau pentru mine doar niște copii. Atât. Nu-i asociam cu nimic, în afară de faptul că erau drăgălași și astfel deveneau un magnet pentru pupici.

Poate și faptul că ai mei întârziau să apară, iar când a venit vestea că s-ar putea să nu mai apară niciodată, am trecut la agonie, deznădejde și altele care nu trebuie pomenite aici. 
Dar viața este cu suișuri și coborâșuri și într-o zi îți dai seama că undeva acolo sus, cineva tot te iubește și îți trimite un dar MINUNAT pe nume Matei, iar apoi ca să nu spui că nu ești binecuvântată, apare și cea de-a doua MINUNE a noastră, pe nume REBECA. 

Ei, și acum să mă vedeți pe mine, SIMONA, trecând de la agonia de mai sus la fericire, extaz și dragoste față de aceste minuni.


Și așa fiind firea lucrurilor, copii cresc, iar eu fiind o mămică de peste 30 ani, vă dați seama că răbdarea de la o vârstă nu mai este nici ea ce era. Încerc să îi inițiez, să îi pregătesc pentru ceea ce le va rezervă viața (folosindu-mă de vasta mea experiență de copil, și apoi de om), dar îmi dau seama că ei, micile mele Minuni, sunt mai pregătite decât mine și atunci ce poți să faci? Să intri în clubul lor, păstrându-ți totuși rolul de mamă sau să încerci să îi formezi după propria personalitate, amenințându-le proriul EU? 
Eu, mult prea protectoare, am observat că le îngrădesc copiilor mei spiritul liber. Copiii n-ar trebui să audă numai nu se poate, nu face, nu este bine, nu am timp. Aceste cuvinte ar trebui să vină însoțite de cuvinte pe înțelesul lor, dar fără minciuni (copiii sunt cei mai buni detectori de minciuni). Poate că ar trebui să le înlocuim cu "Îmi fac timp pentru tine", "Ia-o de la început, dacă ai greșit" și astfel le vom crește încrederea în ei înșiși și le arătăm că și ei pot îndrăzni să viseze.
 

Așa că, dragi mămici de pitici, ce pot eu ca mămică să vă spun este:

 
1. Iubiți-i așa cum sunt! Mici și frumoși!
2. Înțelegeți că pentru ei lumea e așa cum îi învățăm noi că trebuie să fie
3. Învățați din sinceritatea lor
4. Acceptați-le dragostea care este atât de mare într-o inimă atât de mică
5. Răspundeți la întrebările lor cu sinceritate, chiar dacă sunt incomode
6. Lăsați-l să își întindă aripile, să încerce să zboare pentru că fără antrenament și răbdare nu vor reuși
7. Nu le înăbușiți visele, chiar dacă nu corespund cu visele voastre
8. Arătați-le dragoste, chiar și atunci când greșesc
9. Învață-i că respectul se câștigă și nu te naști cu el
10. Învață-i că lumea se va comporta cu ei așa cum ei se vor comporta cu ea
11. Învață-i că dragostea nu trebuie să fie condiționată de nimic, ci să fie doar dragoste, dar mai ales, să nu-i lipsim de copilărie și să nu ne așteptăm să crească repede.

În cele din urmă, toate ne dorim copii frumoși, înțelepți, dar mai ales, sănătoși.

Cu respect,
Mămică de pitici - Simona Sotropa
 
Disclaimer: Acest articol a fost scris de Simona Sotropa, în urma concursului publicat pe 1 februarie 2018. IMedia nu poate fi trasă la răspundere pentru conținutul articolelor în totalitatea lor sau doar pentru o parte a acestora si este absolvit de orice răspundere civilă sau penală cu privire la acestea. 
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro