8 greșeli parentale care pot afecta viața de adult a copilului
Părinții responsabili vor face orice pentru a crește un copil fericit și de succes, dar uneori nu reușesc. Iată 8 greșeli parentale care pot afecta viața de adult a copilului!
Greșelile parentale pot determina copiii să înceapă să analizeze evenimentele care se petrec în jurul lor și să-și creeze o viziune asupra lumii care are un mare impact asupra vieții lor de adult.8 greșeli parentale care pot afecta viața de adult a copilului:
1. Nu-i arăți copilului tău că-l iubești
Pentru un copil, mama și tata sunt cei mai importanți oameni din lume. Ce se întâmplă atunci când un copil nu simte dragostea părinților lui?
Stima de sine are de suferit foarte mult și ajung să nu le mai placă de ei înșiși. Drept urmare, unii oameni încearcă să se schimbe cu ajutorul chirurgiei estetice în viața adultă.
Alții, dimpotrivă, încearcă să le ofere toată dragostea propriilor copii și să-și transforme grija într-un control total, iar copiii lor vor fi nefericiți, de asemenea.
2. Încerci să controlezi totul
De ce ar trebui ca în relația părinți- copil să nu existe un control constant?
Părinții uită uneori că cei mici au mai crescut și continuă să facă totul pentru ei. Acești copii nu se dezvoltă emoțional și vor întâmpina probleme în relațiile lor din viața de adult.
Vor continua să creadă că întreaga lume se învârte în jurul lor. De asemenea, nu vor putea construi relații sănătoase, deoarece nu pot lua decizii și nu se pot gândi decât la ei înșiși, iar această atitudine va duce cu siguranță la conflicte.
3. Nu îți încurajezi copilul să ia propriile decizii
Când părinții iau decizii pentru copiii lor, aceștia nu le permit celor mici să fie independendeți. Fiecare copil ar trebui să aibă dreptul de a face o alegere, cu sprijin și în funcție de vârsta sa.
Incapacitatea de a lua decizii îi face pe oameni incapabili să rezolve probleme și vor avea întotdeauna nevoie de cineva care să îi ajute. Nu le va fi ușor să-și găsească locul în această lume, deoarece nici măcar nu știu ce vor.
Citește și: De ce nu ar trebui să purtăm aceleași pijamale mai multe zile la rând?
4. Te cerți constant în jurul lor
Dacă părinții se ceartă constant, copiii pot crede că ei sunt de vină. Nu înțeleg ce se întâmplă și se învinovățesc.
Aceste persoane încearcă de obicei să evite diferite conflicte sau, dimpotrivă, să-i abuzeze pe ceilalți. În viața de adult, fetele încearcă fără să-și dea seama să le arate bărbaților că sunt mai puternice, iar băieții repetă de obicei comportamentul tatălui lor. În plus, ei cred adesea că ceea ce fac este rău și, prin urmare, pot dezvolta probleme de dependență.
5. Le ceri imposibilul
Un copil are încredere în adulții din viața lui, în special în părinți, și depune eforturi să facă tot ceea ce i se spune să facă. Dacă nu reușește, începe să creadă că nu merită să fie iubit.
Este aproape imposibil să trăiești cu acest tip de persoană. Va fi întotdeauna prea concentrat asupra succesului. Dacă nu reușește să facă tot ce și-a propus, se va simți nefericit și chiar deprimat. De asemenea, acești oameni încearcă să împiedice membrii familiei lor să fie fericiți.
6. Îți educi copilul astfel încât să-ți fie convenabil
Din păcate, controlul dorințelor unui copil este un fenomen normal. Părinții îi spun adesea copilului lor să meargă la televizor sau să se joace un joc video, astfel încât să nu fie deranjați. Este bine dacă aceste situații nu sunt frecvente, dar, de regulă, aceste practici sunt regulate. Scopul fiecărui părinte este de a crește o persoană care să fie capabilă să trăiască în lume independent și să ia propiile decizii, urmând propriile nevoi și valori.
7. Ca tată, nu acorzi suficientă atenție copilului tău
Lipsa atenției tatălui afectează viețile adulte ale copiilor. Este vorba mai ales de acele familii în care tații pur și simplu nu acordă suficientă atenție copiilor lor, ei doar există și atât. Curajul și dezvoltarea personală a unui copil depind de tată.
Ce se întâmplă atunci când copiii nu primesc suficientă atenție? Un băiat s-ar putea comporta la fel cum se comportă tatăl său. Iar fetele întâmpină, de obicei, dificultăți în construirea unor relații romantice. Problema este că femeile aleg bărbați care seamănă cu tații lor. Vor să aibă o familie fericită, dar experiența lor din copilărie le va face suspicioase cu privire la bărbați.
8. Minimizezi sentimentele copilului
Uneori, copiii se supără din lucruri care par prostești pentru adulți. Dar, în loc de sprijin, primesc o evaluare (cum ar fi "Asta e rău", "Asta e bine" sau "Băieții nu plâng") sau ordine (ca "Nu mai plânge" sau "Nu te supăra"). Astfel, sentimentele și emoțiile lor sunt minimizate.
Cu cât o persoană își înțelege și își controlează mai bine sentimentee, cu atât ea devine mai rezistentă. Acest lucru este important și atunci când vine vorba de luarea deciziilor. În viața adultă, acești oameni nu își pot împărtăși emoțiile și își suprimă furia până când explodează.
Sursă: brightside