De cât de mult somn are nevoie copilul tău?
Mama și copilul · Copii / 15.04.2019

La fel ca și în cazul adulților, rutina de odihnă a bebelușilor sau a copiilor poate varia. Încă de la naștere unii copii vor avea nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn față de alți copii. Află cât trebuie să se odihnească cel mic într-un interval de 24 de ore.

Nevoile de somn ale copilului includ și odihna din timpul zilei, iar în momentul în care calculezi totalul de ore de odihnă este util să incluzi toate intervalele de somn pentru a nu crede în mod eronat că va obosi.

 
Cât trebuie să doarmă nou-născuții

Majoritatea nou-născuților petrec mult timp adormiți, intervalul în care se trezesc putând fi destul de scurt. Deși totalul de ore de somn va varia pentru fiecare bebeluș se poate ajunge până la 16-18 ore de somn în cadrul aceleiași zile. De asemenea, se vor scula în timpul nopții pentru că li se va face foame. Un mediu prea rece sau prea cald le poate afecta somnul.

 
Nevoile de odihnă între 3 și 6 luni

Pe măsură ce bebelușul tău crește va avea nevoie din ce în ce mai rar să fie hrănit pe timp de noapte și va putea dormi profund intervale mai lungi de timp. Unii bebeluși vor începe să doarmă 8 ore continuu pe timpul nopții sau chiar mai mult, dar există și excepții. Până la 4 luni vor ajunge să doarmă un interval dublu noaptea față de odihna din timpul zilei.

 
Cât trebuie să doarmă bebelușii de la 6 luni până la 1 an

În cazul bebelușilor care au între 6 luni și 1 an este foarte probabil să nu mai fie nevoie deloc să fie hrăniți pe timpul nopții, iar unii bebeluși pot dormi până la 12 ore. Este posibil ca apariția dinților sau foamea să-i facă să se trezească uneori noaptea, dar se va întâmpla destul de rar.

 
Necesitățile de somn după 12 luni până la 2 ani

După prima lor zi de naștere bebelușii vor dormi între 12 și 15 ore în total, la nivel de zi.

 
Nevoile de somn de la 2 ani

Majoritatea copiilor de 2 ani vor dormi între 11 și 12 ore noaptea, plus 1-2 ore în timpul zilei.

 
Odihna între 3 și 4 ani

Copiii care au între 3 și 4 ani vor avea nevoie în general de 12 ore de somn, dar pot exista variații cuprinse între 8 și 14 ore. Unii copii vor avea nevoie inclusiv de o oră de somn după-amiaza.

 
Cum să procedezi atunci când nu reușești să dormi suficient

Nou-născuții se scoală de obicei de mai multe ori noaptea, în special în primele luni de viață, iar întreruperea somnului îți poate accentua oboseala foarte mult. Dacă partenerul tău este alături de tine este indicat să-i ceri ajutorul pentru a reduce disconfortul și a reuși să te odihnești. Dacă îi dai copilului lapte praf creează un program în care alternați dozele, astfel încât să poți dormi cel puțin jumătate din noapte continuu. Dacă alăptezi copilul poți ruga partenerul să se ocupe de schimbatul copilului și de îmbrăcatul lui dimineața pentru ca tu să poți adormi la loc.
Odată ce ai creat o rutină cu ore clare de alăptare partenerul tău poate să-i dea bebelușului din când în când un biberon cu lapte noaptea. În cazul în care ești singură poți ruga un prieten sau o rudă să stea cu tine câteva zile pentru a reuși să te odihnești.

 
Ce să faci dacă cel mic nu doarme bine noaptea

Fiecare copil își va schimba pe parcurs felul în care doarme. Se poate întâmpla ca tocmai când îți închipuiai că ai stabilizat ritmul și intervalele în care doarme să observi că trebuie să te trezești la fiecare 2 ore în noaptea următoare. Fii gata să flexibilizezi rutina de odihnă pe măsură ce bebelușul tău crește și trece prin diferite stadii de dezvoltare. Creșterea, dezvoltarea organismului, apariția dinților sau alte afecțiuni pot afecta odihna copilului și vor face somnul mai puțin profund.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro