Cum să-ți calmezi copilul cu un joc mental foarte simplu
Toți părinții au trecut prin asta. Este acel moment în care copilul plânge fără oprire și are o adevărată criză de personalitate, din cel mai banal lucru.
Iar senzația pe care o ai în acele clipe este că orice ai face, cel mic nu se va calma.
Fie că nu vor să facă baie, să se culce sau nu înțeleg de ce nu au voie să facă un anumit lucru, cei mici se pot dovedi foarte încăpățânați în astfel de momente. Dar adevărul este că în mintea copilului tău se întâmplă multe în acele clipe, iar dorința de a refuza numai pentru a-ți face ție în ciudă nu este unul dintre ele. Pur și simplu nu au capacitatea a gândi logic, așa cum ne așteptăm noi. Pentru ei totul are o încărcătură emoțională puternică.
Ținând cont de acest fapt, specialștii au conceput o tehnică prin care copiii pot fi calmați în timpul unui episod de plâns, potrivit simplemost.com. Este vorba despre un joc simplu.
Înțelege "creierul emoțional"
Medicii Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson au explicat foarte simplu diferența dintre creierul unui adult și cel al unui copil. Aceștia au creat conceptul de "creierul de la parter" și "creierul de la etaj". Adulții au avut timpul necesar de a-și dezvolta creierul de la etaj, care găzduiește gândirea logică și capacitatea de a rezolva probleme. Dar când suntem copii, folosim creierul de la parter, care include funcțiile de bază pentru supravițuire și ne determină să abordăm orice problemă emoțional, nu logic.
Atunci când suntem blocați în sistemul limbic (creierul de la parter), este dificil să ne controlăm emoțiile și să gândim rațional. Iar secretul pentru a calma copiii și a-i scoate din starea de gândire emoțională este acela de a-i face să gândească. Acest truc mută gândirea din centrul emoțional al creierului în cel rațional.
Încearcă un joc simplu pentru a-ți calma copilul
Data viitoare când micuțul are o criză de plâns și nu pare să se calmeze, încearcă această metodă simplă:
Atrage-i atenția. Întreabă-l dacă vrea să joace un joc interesant și arată-i că și tu ești entuziasmată de joc.
Dă-i o provocare cum ar fi de exemplu să caute cinci lucruri de aceeași culoare în cameră, să numească trei dintre jucăriile, cărțile, mâncărurile etc. sale favorite, să numească trei lucruri pe care le poate atinge, vedea sau auzi etc.
După ce s-a calmat și a realizat cerințele jocului, poți vorbi despre ceea ce simte și cum puteți rezolva împreună problema care îl supără.
Apoi puteți face ceea ce v-ați propus inițial, fie că este băița de seară, pregătirea pentru culcare etc.
Folosind această strategie îl ajuți să folosească "creierul de la etaj", care are rolul de a rezolva probleme și de a gândi rațional. Îți va fi mult mai ușor astfel să-i explici ceea ce aveți de făcut.