Cum să îți înveți copilul să programeze fără calculator
Mama și copilul · Copii / 06.05.2019

Programarea pare un domeniu intimidant, dar jocurile ușoare și activitățile de acasă te pot ajuta să îți familiarizezi copilul cu aceasta.

În prezent, copiii mici sunt expuși la activități care nu pot fi considerate neapărat adecvate pentru vârsta lor. S-ar putea să crezi că piticul tău nu este destul de pregătit pentru a învăța cum să creeze coduri, dar știai că poți să îl înveți să programeze fără calculator? Iată cum poți face asta!

Trucuri care te ajută să îți înveți copilul să programeze fără calculator


Programarea pare, fără îndoială, un concept intimidant pentru copii, dar aceștia pot învăța foarte multe lucruri cu ajutorul său. Îi poate ajuta să își dezvolte valorile și competențele care nu sunt necesare doar în programare, ci și la școală și la muncă. Programarea îi învață pe copii cum să rezolve eficient problemele, precum și valori ca determinarea, persistența și rezistența. De asemenea, accentuează abilitățile copiilor în gândirea logică și în urmărirea instrucțiunilor detaliate. Toate aceste lucruri ajută la construirea caracterului copilului și îi aduc beneficii mai târziu în viață, deoarece aceste abilități sunt necesare când cel mic va începe să lucreze.

Ar putea părea ironic să îți înveți copilul să programeze fără un calculator, deoarece codurile implică în general un computer. Dar chiar și jocurile simple și activitățile pe care le puteți face acasă pot ajuta copiii să dobândească abilitățile de care au nevoie pentru programare. 

1. Faceți niște bijuterii din mărgele


Dacă ești familiarizat cu codul binar, vei ști că acesta este un standard de codificare a caracterelor utilizat pentru comunicațiile electronice, implicând în principal numerele 1 și 0. Fiecare literă din alfabet are propriul cod binar. Poate suna complicat pentru copii, dar există o modalitate distractivă de a învăța - cu ajutorul bijuteriilor din mărgele. În primul rând, aveți nevoie de câteva mărgele de cel puțin două culori diferite. Atribuie o culoare pentru 1 și o altă culoare pentru 0. Puteți alege alte culori pentru alte caractere, cum ar fi spațiile. Ia o sfoară, apoi scrieți-vă numele sau inițialele cu ajutorul mărgelelor, potrivit codului binar alocat fiecărui caracter. De exemplu, dacă inițialele copilului tău sunt AB, codul va fi 01000001010000010. 

2. Faceți senvișuri


Activitățile zilnice, cum ar fi făcutul senvișurilor, îi pot învăța pe copii valorile folositoare din programare, cum ar fi posibilitatea de a urma o secvență care va produce același produs ulterior, indiferent de câte ori este repetată. Poți face acest proces distractiv. Poți scrie întregul proces pas cu pas despre cum să faci un senviș, poți pregăti senvișuri diferite urmând acea rețetă, apoi vedea dacă iese același senviș la sfârșit.

3. Faceți un puzzle


Puzzle-urile te ajută să dezvolți capacitatea de rezolvare a problemelor a copilului, care este o altă abilitate foarte importantă în programare. Lasă-l pe cel mic să vadă mai întâi întregul puzzle, apoi să-l desscompună în mai multe părți. Încurajează-l să îl facă la loc după aceea!

4. Inventați o poveste


Inventarea poveștilor nu presupune doar distracție. Reprezintă o modalitate de a perfecționa competențele copiilor în ceea ce privește gândirea logică și secvențele, deoarece trebuie să își dea seama cum să se asigure că diferite evenimente se aliniază în mod coerent. Împărțiți o poveste în diferite scenarii, spune-le într-o altă ordine, apoi lasă-l pe cel mic să își dea seama care este ordinea corectă. La fel ca un puzzle.

5. Jucați-vă cu cuburi


Cuburile se numără printre jucăriile de care pot beneficia copiii de toate vârstele, deoarece construcția cu acestea poate ajuta la insuflarea valorilor precum răbdarea, determinarea, gândirea logică și persistența. De exemplu, cel mic trebuie să își dea seama cum poate face construcția stabilă și echilibrată.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro