Cum îi faci pe copii să mănânce legume? Cercetătorii au descoperit secretul
Oamenii de știință au descoperit în urma unui studiu metoda prin care copiii pot fi convinși să mănânce legume.
Fie că le "ascunzi" sub forma sosului pentru paste, fie că îi promiți copilului recompense dacă măncă legumele, misiunea de a-i face pe cei mici să consume verdețuri și zarzabaturi este o adevărată provocare pentru cei mai mulți părinți.
Dar protrivit cercetătorilor, abordarea celor mai mulți părinți este greșită. În loc să ofere recompense, părinții ar trebui să-și expună repetat copiii la legume, potrivit unui nou studiu.
Psihologii de la Universitatea Ghent din Belgia au studiat 98 de copii preșcolari cărora li s-au oferit la masă diverse legume la abur sau fierte, precum fenicul, cicoare roșie (radicchio), zucchini, ciuperci, mazăre, praz, varză de Bruxelles, sfeclă, spanac și conopidă.
În urma unui test al gustului, cicoarea roșie a fost cel mai puțin apreciată de copii.
Copiilor le-au fost oferite boluri cu cicoare roșie gătită la abur și au fost rugați să mănânce cât vor, dar fără să împartă cu colegii. După opt minute, au fost rugați să dea un calificativ mâncării folosind expresii faciale desenate pe cartoane care reprezentau "delicios", "acceptabil" sau "oribil".
Studiul a fost repetat de două ori pe săptămână, timp de o lună și a fost urmat de un test al gsutului deupă opt săptămâni.
Copiii au fost împărțiți în trei grupuri: unul dintre grupuri a încercat cicoarea roșie în mod repetat fără alte metode de încurajare, în timp ce celelalte două grupuri au primit recompense precum stickere, jucării sau încurajări verbale.
La finalul testului, 81% dintre copiii care au încercat cicoarea roșie repetat fără recompense au ajuns să aprecieze gustul, comparativ cu 68% dintre cei care au primit jucării și stickere și 75% dintre cei au primit laude.
Studiul a evidențiat că atunci când copiii primesc regulat legume sunt mai predispuși să le mănânce și să le placă decât atunci când sunt recompensați pentru a le mânca.
"Concluzia finală este aceea că expunerea repetată la un anumit aliment este cea mai bună metodă de a face un copil să consume cu plăcere acel aliment", declară coordonatorul studiului, potrivit style.yahoo.com.