Cum este influențat copilul după o oră petrecută pe rețelele sociale
Rețelele sociale au fost inițial inventate pentru a ajuta oamenii să își găsească vechii prieteni și cunoștințele, pentru a vorbi cu aceștia și pentru a împărtăși amintiri.
Acum, rețelele sociale reprezintă unul dintre modurile în care oamenii se exprimă sau chiar se afirmă. Însă cum este influențat copilul, chiar și după o oră petrecută în rețelele sociale?
Moduri în care rețelele sociale îți influențează copilul, chiar dacă este vorba doar de o oră
Tinerii acordă mult timp modelării imaginii lor din rețelele sociale și organizează sesiuni întregi de fotografie doar pentru a posta poze pe Instagram sau pe Facebook. Cu toate acestea, dacă vorbim despre copiii cu vârstele cuprinse între 10 și 15 ani, te-ai gândit vreodată că rețelele sociale îi îndepărtează pe aceștia de fericire și de o copilărie normală?
Mulți părinți, educatori și psihologi sunt preocupați de impactul rețelelor sociale asupra copiilor, de starea mentală, de sănătatea fizică și emoțională a copiilor. Potrivit unuia dintre sondaje, 22% dintre adolescenți vizitează rețelele sociale de peste 10 ori pe zi, iar mai mult de jumătate dintre aceștia intră pe rețelele sociale mai mult decât o dată pe zi. Jumătate dintre adolescenții care au telefoane mobile le folosesc pentru a trimite mesaje de tip text. Astfel, o mare parte din dezvoltarea socială și emoțională a actualei generații tinere are loc pe internet și pe telefoanele mobile.
La ce concluzie a ajuns cercetarea?
Se pare că acei copii care petrec o oră pe zi pe rețelele sociale sunt cu 14% mai nefericiți decât cei care nu folosesc aceste platforme. Copiii sunt influențați negativ de hărțuirea cibernetică, își compară aspectul lor cu fotografiile perfecte ale modelelor și activitățile din viața reală sunt reduse.
În acest caz, fetele suferă mai mult decât băieții, efectele adverse ale rețelelor sociale afectându-le într-o proporție mai mare. Cu cât își petrec mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât mai nefericite sunt de aspectul lor și de participarea lor la cursuri la școală.
Ar trebui să le permiți copiilor tăi să folosească rețelele sociale?
Luând în considerare toate posibilele efecte adverse asupra psihicului copiilor, ajungi să te întrebi cum poți asigura un acces sigur al copiilor la rețelelor sociale. Psihologii și pediatrii au venit cu câteva recomandări:
- controlează cât timp își petrec copiii cu gadget-urile;
- vorbește cu copiii tăi despre ce fel de informații personale pot împărtăși în rețelele sociale și de ce;
- explică-le copiilor regulile comunicării sigure în rețelele sociale, în special când vine vorba de străini;
- asigură-te că îți cer sfatul de fiecare dată când întâlnesc ceva ce nu înțeleg.
Tu cât de des folosești rețelele sociale și cât de mult te afectează?