Copiii care experimentează traume sunt mai empatici ca adulți
Mama și copilul · Copii / 06.12.2018

Mulți adulți au raportat că au trăit o formă de abuz sau circumstanțe familiale dificile în copilărie. Realitatea traumelor din copilărie este una pe care prea multe persoane au trăit-o.

Deși este vorba despre experiențe dificile la o vârstă atât de fragedă, un nou studiu scoate în evidență că efectele pe termen lung nu sunt atât de negative. Iată de ce copiii care experimentează traume sunt mai empatici ca adulți!

Copiii care suferă traume devin adulți mai empatici


David M. Greenberg de la Universitatea din Cambridge și Universitatea de Stat din New York împreună cu echipa sa de cercetători și-a propus să înțeleagă mai bine impactul pe termen lung al traumatismelor din copilărie și potențialul pe care victimele îl au în ceea ce privește dezvoltarea și schimbarea pozitivă din perspectiva experiențelor lor. 

Studiul a implicat două runde separate de testare. În prima rundă, un grup de 387 de participanți adulți a fost întrebat despre trecutul său, despre posibilele traumatisme din copilărie, cum ar fi un divorț în familie, moartea unei persoane iubite sau abuzul de orice formă. Același grup a fost apoi rugat să facă un test de empatie, conceput pentru a înțelege nivelul de empatie pe care îl avea fiecare participant. Aceste informații au fost analizate apoi pentru a se descoperi vreo potențială legătură între traumele din copilărie și nivelul de empatie al oamenilor adulți. 

Apoi a fost realizată o a doua rundă de testare cu un grup de 442 de participanți, de această dată utilizându-se o altă formă de testare, ca mijloc de a respinge sau de a susține rezultatele primului experiment. A fost folosit un instrument pentru a măsura nivelul de empatie al unei persoane în mai multe dimensiuni personale diferite. 

În momentul în care rezultatele celor două teste au fost comparate, constatările au arătat că persoanele care au avut traume în copilărie au avut scoruri mai mari la testele de empatie decât participanții a căror copilărie nu a inclus traume. Cu toate acestea, primul test a arătat o creștere doar a empatiei afective, în timp ce al doilea test a reflectat și o schimbare la nivelul empatiei cognitive. 

Empatia cognitivă este abilitatea de a înțelege gândurile și sentimentele altcuiva, în timp ce empatia afectivă este abilitatea de a răspunde stării mentale a unei alte persoane cu o emoție adecvată. Este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă aceasta a fost doar o inconsecvență între cele două teste sau dacă există ceva mai profund și mai semnificativ cu privire la aceste constatări. 

În cele din urmă, studiul a concluzionat că există o legătură clară între traumatismele din copilărie și nivelul crescut al empatiei ca adult. Însă acest lucru nu scuză în niciun caz experiențele pe care le trăiesc copiii atunci când se confruntă cu traumele. Cu toate acestea, cercetătorii speră că le vor oferi o oarecare speranță celor care se străduiesc să-și depășească traumele din propriul trecut. Prin înțelegerea acestor conexiuni, victimele traumelor din copilărie pot folosi aceste abilități și pot spera la un viitor mai bun și mai promițător.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro