Diversificarea dietei bebelușului: Când, cum și cu ce alimente să începi
Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului are loc treptat, iar la început va conta mai puțin cât de mult mănâncă, fiind prioritar să îi placă noile texturi. Descoperă cum poți realiza diversificarea bebelușului pentru a-ți ajuta copilul să aibă multă energie și toți nutrienții de care are nevoie.
Alimentele solide ar trebui să apară în meniul bebelușului în jurul vârstei de 6 luni. Va primi în continuare majoritatea energiei și nutrienților prin intermediul alăptării sau laptelui praf, dar acesta este momentul potrivit pentru a începe să-i stabilești obiceiuri alimentare sănătoase care îl vor proteja până la vârsta adultă. Treptat vei putea crește cantitatea de alimente solide, favorizând diversificarea bebelușului până în momentul în care va ajunge să consume aceleași preparate ca și restul familiei, dar în porții mai mici.
De ce să aștepți până la 6 luni?
Laptele de mamă sau formulele speciale de lapte praf îi vor furniza celui mic toate vitaminele și mineralele de care are nevoie până la 6 luni. Dacă alăptezi bebelușul până la 6 luni acesta va fi protejat de îmbolnăviri și infecții. Este recomandat să nu începi diversificarea bebelușului decât după 6 luni pentru ca sistemul lui digestiv să poată prelucra noile texturi. Această recomandare se referă inclusiv la alimente solide transformate în piure, la cereale sau orez pentru bebeluși combinat cu lapte.
Bebelușul va putea mesteca și înghiți mai bine alimentele, putând progresa între diferite texturi și arome, fără să aibă nevoie tot timpul de o textură foarte fină. Dacă bebelușul s-a născut prematur trebuie să ceri sfatul medicului pentru a alege momentul potrivit în care să introduci alimente solide în dieta lui.
Semne că bebelușul este pregătit pentru alimentele solide
Există 3 semne distincte care îți vor arăta că cel mic este gata să încerce primele lui alimente solide, iar acestea apar de regulă împreună, în jurul vârstei de 6 luni.
Iată cum vei ști că bebelușul poate încerca și alimente solide, pe lângă laptele de mamă sau laptele praf:
1. Bebelușul poate sta așezat și își ține capul drept
2. Își coordonează privirea, mâinile și gura, astfel încât se va putea uita la diferite alimente, le va ridica și le va pune în gură singur
3. Poate înghiți mâncarea
Următoarele semnale sunt de regulă interpretate greșit de părinți, dar nu arată că trebuie să treci la alimente solide:
1. Bebelușul își mestecă pumnii
2. Se scoală mai des decât de obicei pe timp de noapte
3. Are nevoie de mai multe porții de lapte
Acestea sunt comportamente normale ale bebelușilor și nu sunt neapărat un semn că le este prea foame sau că trebuie neapărat să începi diversificarea bebelușului. Alimentele solide nu îl vor face pe cel mic să doarmă mai bine noaptea, iar porțiile suplimentare de lapte nu sunt neapărat un indicator că dieta curentă nu este suficientă.
Cum să începi diversificarea bebelușului
Într-o primă etapă bebelușul nu va consuma decât o porție mică de alimente solide în afară de lapte. Nu te preocupa de cantitate, ci lasă-l să descopere textura nouă și gustul diferit. Cel mic va învăța treptat să mestece și să înghită. Nu adăuga sare sau zahăr la preparate, nici cuburi de supă sau sosuri în apa folosită.
Iată cum îl poți încuraja pe cel mic pentru a se obișnui cu alimentele solide:
- acceptă ritmul bebelușului și laudă-l de fiecare dată când reușește;
- lasă-l să-ți arate când s-a săturat. Poate va închide gura sau va întoarce capul în altă direcție. Dacă folosești o lingură așteaptă ca bebelușul să deschidă gura înainte să-i dai mâncarea. Nu-l forța să mănânce;
- dacă nu este interesat la o anumită oră așteaptă o altă ocazie când va vrea să încerce preparatele noi;
- ai răbdare și oferă-i alimente variante, chiar și pe cele care aparent nu îi plac. Este nevoie de aproximativ 10 încercări pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu o anumită textură sau aromă;
- uneori va respinge totul sau va mânca foarte puțin. Nu te îngrijora. Este normal;
- lasă copilul să țină lingura sau să ia singur mâncarea;
- nu așeza copilul în fața televizorului, a telefonului sau lângă o tabletă pentru a evita să-i distragi atenția;
- arată-i cum mănânci tu. Copiii vor lua mereu exemplul părinților și al altor copii;
- luați masa în familie cât mai des.
Exemple de alimente utile pentru diversificarea bebelușului
Dieta celui mic ar trebui să includă următoarele:- legume gătite moi: morcovi, broccoli, conopidă, țelină;
- fructe moi, fără zahăr adăugat: mere, pere, piersici, pepene, banane;
- bucăți de avocado copt;
- alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați, gătite: cartofi albi, cartofi dulci, paste, tăieței, orez;
- pește la grătar, fără oase;
- leguminoase precum boabele de fasole, năutul sau lintea;
- ouă fierte tari,
- carne fără oase, de exemplu pui, curcan, vită sau miel;
- brânză pasteurizată cu un conținut redus de sare.