Ce spun specialiștii despre co-sleeping: Este periculos să dormi în pat cu un bebeluș?
Pun această întrebare ca urmare a știrii cu titlu foarte alarmist, părerea mea, și veți decide singuri și voi după ce veți citi opiniile specialiștilor.
Titlul care mi-a atras atenția este acesta: ”Un bebeluș de 6 luni a murit sufocat în somn, după ce mama lui a adormit peste el”.
Stirea a creat panică și are titlu cam alarmist pentru că se vorbește apoi și despre ipoteza sindromul morții subite care poate apărea la nou născuți in primele luni de viață.
Tragedia a readus în discuție co-sleepingul. Este sau nu periculos?
Ce este co-sleepingul?
Co-sleepingul nu înseamnă neapărat să dormi cu bebelușul în același pat, ci doar să fie aproape de mamă, nu în altă cameră.
Cel mai sigur co-sleeping pare a fi cel in care un pătuț mic deschis, este lipit de patul mamei. Astfel ea nu trebuie să se trezească și să ia bebelușul în brațe, și poate să îl mângâie și să îl aline când sunt culcați amândoi.
La primul copil, nici prin cap nu mi-a trecut să îl culc cu noi în pat. Atât eu cât și soțul eram speriați să nu cumva să îl lovim sau să îl sufocăm. Așa că a dormit cu noi in cameră, dar în patul lui. Doar că desele treziri pe noapte pentru a-l alăpta mă oboseau cumplit. Ajunsese extrem de dificil doar să mă ridic să îl iau în brațe de lângă patul nostru. Și asta la fiecare două ore, uneori chiar la o oră. Mă simțeam epuizată.
Așa că, la al doilea copil, mi-am zis că mă voi documenta și voi face lucrurile un pic altfel. Am ales varianta co – sleeping, dar cea în care pătuțul bebelușului este deschis și lipit de al nostru. Așa nu mă dădeam jos din pat și el era mai departe de mine, încât să dă odihnesc cât de cât, și să nu mă gândesc că îl pot sufoca din greșeală cu greutatea mea.
Nu zic că e periculos să dormi în pat cu bebelușul, dar eu aveam această temere, totuși.
Este sau nu periculos co-sleepingul? Ce spun experții și studiile:
Am stat de vorbă cu Adina Păun, consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, cu peste zece ani de experiență:
Specialiștii care agreează co-sleepingul spun clar, că dacă nu ai consumat alcool, sau droguri, oricât de obosită ai fi, poți dormi în pat cu copilul tău, fără să existe pericol de a-l sufoca. Există sau nu acest pericol? E mit?
Adina Păun: Există alte câteva condiții pe lângă cele enumerate de tine. Nu ar trebui să doarmă cu sugarul în pat nici adulții obezi, cei care din orice motiv au probleme de a-și simti corpul (neuropatie, vertij), cei care iau medicație de orice fel cu efect sedativ. Evitarea fumatului în sarcină de către mamă și evitarea second hand smoke de către copil din partea mamei sau a altui membru al familiei sunt și ele importante.
Suprafața pe care se doarme și ce mai e în pat pe lângă copil contează: suprafața fermă de dormit, fără frați mai mari, fără plușuri, fără perne sau pături în preajma capului copilului. Trebuie avut grijă ca sugarul să nu se supraîncălzească. Nu se doarme cu un copil pe o canapea în nicio circumstanță. Evident, copilul nu trebuie să doarmă pe burtă până nu se întoarce singur - adică până la 4-5 luni.
Apropo de oboseală, cred că ține de discernământul fiecăruia. Dacă am un factor de risc temporar, în plus față de un grad mare de oboseală - am băut un pahar de vin, am luat un antianxiolitic ușor etc - e poate mai bine ca în acea seară copilul să doarmă într-un co-sleeper. (pat lângă patul părinților).
Multe dintre aceste decese ale bebelușilor care dorm în pat cu părintii sunt puse mai mult pe seama sindromului morții subite (SIDS). Există o vârstă de la care poți face co-sleeping în sigurantă? Știu că riscul de SIDS dispare dupa 12 luni.
Adina Păun: Cred că co-sleepingul poate fi la fel de sigur sau periculos la orice vârstă a copilului, în sensul că nu vârsta copilului ci respectarea condițiilor de mai sus influențează riscul. SIDS este prin definiție un deces al un unui sugar fără cauză determinabilă - inclusiv co-sleeping. El pare mai degrabă a fi legat de anomalii la nivelul creierului sau sistemului vascular al copilului imposibil de determinat înainte de o asemenea tragedie. SIDS afectează copiii care dorm și care nu dorm cu părinții. Ceea ce știm este că poziția dormit pe burtă este clar corelată cu SIDS. Copilul care doarme pe spate, într-un mediu de dormit sigur, are aceleași riscuri lângă părinte sau în patul propriu.
Incidența SIDS este maximă în jur de 2-3 luni și descrește mult apoi, dispărând într-adevăr până la un an. Co-sleeping - 3 beneficii pe care le ai dacă dormi în pat cu copilul ...
Dacă vrei să ne spui povestea ta despre cum au decurs primele luni cu bebelușul, ne-o poți trimite pe redactie@eva.ro și noi ne vom ocupa de publicarea ei.