Cât timp se alăptează un copil?
Mama și copilul · Bebeluși / 08.11.2019

Unele femei își alăptează copilul câteva săptămâni, altele continuă mai mulți ani, iar majoritatea se situează la jumătatea acestui interval. De fiecare dată când se discută cât timp se alăptează un copil apar opinii, sfaturi și recomandări, dar în cele din urmă decizia depinde numai de tine și medicul tău.

Mereu vor exista persoane care vor considera că ți-ai alăptat copilul prea mult timp sau o perioadă prea scurtă. Nu există o decizie corectă sau greșită, ci numai hotărârile care sunt utile pentru sănătatea ta și a familiei tale.

 
Care este opinia experților?

De-a lungul timpului s-au formulat recomandări legate de cât timp se alăptează un copil. Iată ce te sfătuiesc experții:
- Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, iar după aceea continuarea alăptării în paralel cu introducerea alimentelor solide până la 1 an. După această vârstă mama poate continua să alăpteze sau nu copilul, în funcție de alegerea personală.
- Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie indică necesitatea alăptării exclusive până la 6 luni și continuarea până la 1 an, alături de noile alimente solide. După primul an de viață mama poate decide dacă va continua sau nu.
- Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, apoi pe cea complementară care cuprinde și alimente solide până la 2 ani.

 
Alăptarea exclusivă, combinată și complementară

Alăptarea exclusivă înseamnă că toți nutrienții vor fi primiți de bebeluș din laptele mamei. Un copil hrănit prin alăptarea exclusivă nu va primi deloc formule de lapte praf, suc de fructe sau mâncare pentru bebeluși. Dacă decizi să faci acest lucru alăptarea exclusivă este considerată utilă în primele 4-6 luni de viață ale copilului. 
Alăptarea combinată are loc atunci când o mamă decide să alăpteze bebelușul parțial, suplimentând dieta lui cu o formulă specială de lapte praf. Există foarte multe motive pentru care alăptarea exclusivă nu este practică pentru o familie. Dacă va trebui să te întorci imediat la lucru sau dacă nu poți fi acasă pentru a hrăni bebelușul la fiecare 2-3 ore alăptarea combinată este o alegere practică. De asemenea, femeile cu sâni foarte mici sau care au suferit intervenții chirurgicale în această zonă au șanse reduse de a-și putea alăpta bebelușii în mod exclusiv. Această variantă este soluția pentru a preveni carențele nutriționale și a te asigura că bebelușul primește tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Alăptarea complementară reflectă introducerea alimentelor solide după cele 4-6 luni de alăptare exclusivă. Noile alimente nu au rolul de a înlocui alăptarea, ci de a introduce noi vitamine și minerale. Medicul tău îți va indica momentul potrivit pentru a începe să-i dai bebelușului piureuri de fructe sau legume și cereale pentru bebeluși.

 
Cât timp se alăptează un copil pentru a se obține beneficii pentru sănătate?

Orice interval pe care îl poți dedica alăptării va fi foarte util pentru copilul tău. Chiar și o cantitate redusă de colostru, care se regăsește în laptele matern, aduce beneficii importante bebelușului. De asemenea, laptele va conține anticorpi care cresc imunitatea, protejându-ți copilul de diaree, infecții respiratorii și ale urechii.
Dacă poți continua să-ți alăptezi bebelușul și după primele săptămâni de viață îi vei reduce riscul de astm, alergii, diabet și cancer. În plus, vei reuși să elimini mai ușor kilogramele acumulate și te vei proteja de cancerul ovarian și la sân.

 
Când se consideră că alăptarea a durat prea mult?

Nu există o vârstă acceptată oficial drept finalul perioadei de alăptare. În funcție de cum vă simțiți tu și copilul tău poți continua sau te poți opri. Dacă adaugi în paralel și hrană solidă îți poți alăpta copilul până la 2,3 sau chiar 4 ani.
Laptele de mamă le poate oferi copiilor mai mari beneficii nutritive importante pentru completarea unui meniu sănătos. De asemenea, le asigură o doză constantă de anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și a bolilor. 

 
Poate alăptarea să cauzeze probleme psihologice pentru copiii mai mari?

Unele mame sunt îngrijorate că alăptarea copilului după 2 ani poate cauze probleme la nivel psihologic, dar nu există o bază reală pentru aceste temeri. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, nu s-a stabilit o limită superioară pentru durata alăptării și nici nu exisă dovezi legate de probleme psihologice sau de dezvoltare dacă alăptarea continuă până la 3 ani sau chiar mai mult.
Astfel, cu cât îți poți alăpta copilul mai mult timp, cu atât îi vei fortifica organismul pe termen lung. În cadrul chestionarelor realizate mamele care și-au alăptat copii mai mult de 3 ani au declarat că aceștia sunt mai fericiți, sănătoși, mulțumiți, afectuoși, încrezători în propriile forțe și independenți.

 
Cum să te descurci când primești opiniile celorlalți

Precis vei descoperi că părerea ta nu coincide neapărat cu a celorlalți. Prietenii, familia sau chiar străinii îți pot oferi opinii identice sau în contradicție cu a ta. Le poți asculta sfaturile, dar nu trebuie să te simți obligată să le urmezi. Numai tu, medicul și partenerul tău puteți lua decizia potrivită pentru familia ta. Vei fi surprinsă să descoperi că uneori este suficient să le dai mai multe informații cunoscuților sau familiei pentru a le arăta că decizia ta este cea corectă.
Nu lăsa opiniile exprimate să-ți umbrească deciziile sau să-ți creeze sentimentul de vinovăție pentru că te vei simți mult mai rău dacă aplici idei care nu sunt ale tale și nu reflectă ceea ce îți dorești pentru familia ta.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro