Când introducem carnea la bebeluși și cum trebuie preparată
Mama și copilul · Bebeluși / 03.01.2020

Descoperă când este indicat să introducem carnea la bebeluși, cu ce sortimente trebuie să începi și cum să o pregătești pentru a crea mese gustoase pentru cei mici.

În mod tradițional medicii recomandă introducerea cărnii în alimentația bebelușilor după primele 7 luni de viață. Se începe folosindu-se carnea de pui sau de curcan, urmând ca și carnea roșie să apară în meniul celor mici puțin mai târziu.

 
Ce spun noile studii? 

Cele mai noi cercetări din domeniu indică faptul că momentul când introducem carnea la bebeluși ar trebui să intervină mai devreme. Oamenii de știință consideră că unul dintre primele alimente sau chiar primul utilizat pentru diversificarea meniului celor mici ar trebui să fie carnea. Vârsta ideală este de 6 luni, iar aceste constatări sunt valabile în primul rând pentru bebelușii care sunt alăptați.
Fierul din laptele de mamă este foarte ușor de preluat de organismul bebelușului. Cu toate acestea, când introducem carnea la bebeluși care au fost alăptați exclusiv, fără utilizarea laptelui praf cu formulă specială sau a altor alternative, procentul de fier absorbit din laptele de mamă va scădea. Acest lucru se întâmplă pentru că fierul din lapte se combină cu alimentele solide consumate. 
Tocmai din această cauză contează foarte mult să se diversifice meniul folosindu-se alimente bogate în fier cum este carnea, în special cea de miel și de vită. În cadrul testelor desfășurate s-a observat că o carne prelucrată foarte fin pentru a deveni piure asigură preluarea fierului în mod optim de bebeluși.

 
Precauții

Carnea conține multe proteine și poate supune rinichii bebelușului unei presiuni crescute. Este esențial să-i oferi celui mic cantități mici de carne, combinate cu alte alimente, de exemplu fructe sau legume transformate tot în piure.

 
Cum prepari carnea pentru bebeluș?

Majoritatea părinților sunt îngrijorați cu privire la capacitatea bebelușului de a digera carnea pentru că este un aliment mai complex decât fructele, legumele sau cerealele. Dacă iei măsurile necesare pentru a o frăgezi, a o marina sau a o transforma în piure vei reuși să elimini fibrele problematice și bebelușul nu va avea probleme digestive.

 
Iată cum trebuie să procedezi când urmează să-i dai bebelușului carne:

 
1. Bate bine carnea

Începe prin eliminarea grăsimii vizibile, apoi înfășoară bucata de carne în folie alimentară și bate-o bine pentru a da frăgezime. Poți folosi un ciocan de șnițele sau chiar o tigaie mai grea. Subțiază carnea, dar nu exagera pentru că se va rupe.

 
2. Marinează carnea pentru bebeluș

O soluție alternativă este să marinezi carnea în lapte sau iaurt. Acidul lactic din componența lactatelor va face carnea mult mai fragedă. Evită această soluție dacă bebelușul tău este alergic la produsele lactate sau are o intoleranță la lactoză.
Dacă vrei în continuare să marinezi carnea dar nu poți folosi deloc lactate poți alege sucul de mere. Lasă carnea 2-3 ore la marinat, apoi gătește-o folosind apă și sucul rămas. Va avea un gust foarte bun și nu se va usca excesiv.

 
3. Nu usca prea tare carnea când o gătești

Cu excepția cazului în care vei transforma carnea gătită într-un piure foarte fin nu este recomandat să usuci carnea când o gătești pentru că nu va fi deloc atractivă pentru bebeluș. Cu toate acestea, este foarte important să fie bine pătrunsă și să nu-i dai celui mic să mănânce carne crudă.
Dacă ai o bucată de carne groasă nu da focul prea mare pentru că exteriorul se va arde până când se pătrunde. Mai bine dă focul mic și pune capacul pentru a te asigura că obții o consistență apetisantă. Poți găti carnea și în folie de aluminiu, cu ierburi aromatice sau cubulețe de legume. Va fi gata în 30 de minute și nu vei avea probleme cu bucățile uscate sau arse.
În cazul în care vrei să încurajezi bebelușul să mănânce carne singur poți fierbe fâșii foarte fine de carne pe care i le vei servi alături de un piure de cereale sau de legume.

 
4. Piureurile din carne rămân o opțiune utilă

Prima dată când îi dai bebelușului carne va fi mai simplu să o transformi în piure pentru a reduce riscul de înecare și a asigura absorbția fierului. Dacă vrei să faci un piure fin trebuie să lași carnea să se răcească, apoi să o tai bucăți cât mai mici și să o mixezi în blender. O poți mixa și cât timp este puțin caldă dacă adaugi supă de legume la temperatura camerei. Poți încerca și un mix de carne și cartof dulce fiert sau copt.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro